Nagysága miatt szenved a telekomóriás

América Móvil napi grafikon (NYSE)
Vágólapra másolva!
A világ egyik leggazdagabb emberének számító Carlos Slim telekommunikációs vállalata az America Móvil 17,5 milliárd dolláros eszköz eladást tervez a mexikói trösztellenes törvények betartása érdekében. Több nagyvállalat között az AT&T-t is hírbe hozták potenciális vásárlóként.
Vágólapra másolva!
  • Belső információk szerint, az América Móvil vásárlókat keres a Mexikó keleti partján található eszközeihez, amelyek értéke elérheti a 17,5 milliárd dollárt.
  • A potenciális vevők között van az AT&T, SoftBank Corp., Bell Canada és a China Mobile is. Az eladásra szánt eszközök magukban foglalják a vállalat teljes infrastruktúráját Mexikó keleti partján. Az érintett vállalatok illetékesei nem kommentálták a híreket.
  • Az eszközök értéke elérheti a vállalat 2,5 milliárd dolláros EBITDA-jának 5-7-szeresét is, ami kiadja a kiszivárgott 17,5 milliárd dolláros értéket. Az információk szerint, konkrét ajánlat még nem érkezett a vállalathoz, mivel a kijutott információk mennyisége ehhez még nem volt elegendő.
  • Az América Móvil, amelyet a világ második leggazdagabb embere, Carlos Slim vezet, azért adja el legnagyobb piacának eszközeit, hogy eleget tegyen a szabályozó hatóságok követeléseinek. A Mexikóvárosbeli vállalat a helyi mobil szolgáltatások 70, a vezetékeseknek pedig 80%-át birtokolja
  • A mexikói szabályozás szerint viszont maximum 50 százalékos lehet a cég piaci részesedése, így emiatt kénytelenek eladni az eszközeikből. A kritérium megsértése miatt már jelentős bírságokat kapott a vállalat, melyek rontják az eredményeit.
  • A befektetők örömmel fogadták a vállalat piaci részesedésének csökkentésére az elmúlt hetekben tett erőfeszítéseit. A részvény árfolyama tegnap kétéves csúcsra ugrott New Yorkban, ma viszont 1,3 százalékos eséssel korrigálják a tegnapi emelkedést.
América Móvil napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu