Orbán: Rendet teszünk a bankok és az emberek zilált viszonyában

Orbán Viktor megnyitó beszéde 2014
Vágólapra másolva!
Orbán Viktor szerint a rezsicsökkentés miatt nőhetett a magyar gazdaság tavaly mintegy 4 százalékkal. Az Európai Uniótól kapott támogatások épphogy fedezik azt az összeget, amit a multik szépen kitalicskáznak az országból. Egy ilyen országban pedig hiába ravaszkodnak a bankok, végül úgyis rendet tesznek a devizahitelesek javára.
Vágólapra másolva!

Az egész kormánypolitika sűrítménye lett mára a rezsicsökkentés. Ezt maga a kormányfő is kijelentette az Országgyűlés őszi ülésszakát megnyitó beszédében hétfőn. Sőt ezzel az intézkedéssel magyarázza a gazdaság eredményeit is, mint például a 3,9 százalékos növekedést. Ez persze nincs így, hiszen bár látszik, hogy a hazai lakossági fogyasztás is nőni tudott az elmúlt évben, de korántsem ez volt a meghatározó. Sokkal jelentősebb volt a két német autógyár tevékenységének bővítése.

Orbán Viktor megnyitó beszéde Forrás: Szabó Gábor

Elszámolunk a bankokkal

A közszolgáltató cégek után a bankokkal szemben is ringbe száll a kormány. Orbán Viktor utalt arra is, hogy az Európai Unióból is számítani lehet válaszlépésekre a devizahitelek rendezése kapcsán, de szerinte most elsősorban a bankok ravaszkodásával kell felvenni a harcot. Ezek a gondolatok illeszkednek az ilyenkor szokásos kormányzati retorikába, ami elsősorban az ellenségkép felépítéséről szól.

A beszédből túl sok újat nem tudtunk meg, a bankok és az adósok közötti viszony rendezéséről szóló törvény már az Országgyűlés előtt van, ennek támogatását kérte Orbán.

Nem gond, ha küzdenek

Orbán Viktor nem tartja gondnak, hogy már az OTP és egy másik takarék perén is úgy döntött a bíróság, hogy az Alkotmánybírósághoz fordul, hiszen szerinte a bankok így jogállami és demokratikusan módon harcolnak. Ez után tisztázta, hogy minden eszközzel végigviszik a bankok elszámoltatását. Erre minden esély meg is van, hiszen kicsi a valószínűsége annak, hogy az Alkotmánybíróság érvényteleníti a devizahiteles törvényt. E nélkül pedig rendkívül korlátozottak a bankok jogi lehetőségei. A devizahitelekkel kapcsolatos elszámoltatást Orbán Viktor maga történelmi jelentőségűnek nevezte:

Az uniós pénz csak a multik talicskáit ellentételezi

A kormányfő beszámolt az ország és az Európai Unió közötti megállapodásról is – ez 24 milliárd eurót jelent. Szerinte viszont ez a pénz csak ellentételezi azt a pénz, amit a multik profitként külföldre visznek. Itt nem veszi figyelembe, hogy a profit valamilyen gazdasági befektetés okán keletkezik, így az ellentételezése már megtörtént, amikor befektetéseket hoztak az országba.

Orbán Viktor megnyitó beszéde Fotó: Szabó Gábor - Origo

Működik az adócsökkentés

A kormány gazdasági eredményei között szerepel az adócsökkentés is. Ennek köszönhetően lehet szerinte húszéves csúcson a dolgozók száma. 8 százalék alatt van a munkanélküliség, hároméves csúcson a magyar ipar - mondta Orbán.

Olcsóbb iskolakezdés

A kormányfő az aktuális ügyek között hozta szóba az oktatás kérdését. Szerinte egyre olcsóbb az iskolakezdés a családoknak. A gyerekek 60 százaléka ingyen kapja a tankönyveket. Kijelentette, hogy szigorításra van szükség a gyermekek védelme érdekében - utalt az elmúlt időszakban kiderült, gyermekek elleni erőszakos bűncselekményekre.