Vágólapra másolva!
Csak a kínai tőzsde képes minimális emelkedésre ma reggel, holott éppen Kínából érkeztek várttól elmaradó makrodatok a hétvégén. Amerikában gyenge hetet zártak a börzék, és Európában is mínuszos nyitás várható.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Elmaradtak a várttól a kínai adatok

Csalódást keltő makroadatok láttak napvilágot a hétvégén Kínában. Az ipari kibocsátás csak 6,9 százalékkal bővült augusztusban éves alapon (várt: 8,8%), ami az utóbbi hat év legalacsonyabb ütemű növekedésének felelt meg. A kiskereskedelmi forgalom bővülése pedig 11,9 százalékos volt (várt: 12,1 százalék az előző havi 12,2 százalék után.

Az adatok ellenére 0,3 százalékos emelkedésre képes a kínai Shanghai Composite, amivel másfél éves csúcsa körül mocorog. A többi piacon viszont 0,3-1 százalékos mínuszok láthatóak. A kereskedés az átlagosnál nyugodtabban telik a japán börze zárva tartása miatt.

Forrás: Investor.hu

USA: Gyenge hétzárás a börzéken

Mínuszokkal búcsúztatták a múlt hetet az amerikai tőzsdék, ahol 0,4-0,6 százalékot gyengültek a főbb részvényindexek pénteken. Ezzel öt hét után először zártak egy hetet mínuszban a piacok, az S&P 500 és a Dow Jones közel három hetes mélyponton fejezte be a kereskedést.

Forrás: Investor.hu

A Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe 84,6 pontra emelkedett szeptemberben (várt: 83,3 pont) az előző havi 82,5 pontról. Ez a fogyasztói bizalom javulásáról árulkodott. Azonban a vártnál jobb adat a vártnak megfelelő kiskereskedelmi forgalmi statisztikákkal együtt nem tudta meghozni a befektetők vételi kedvét.

A nyersanyag-piacokon folytatódik az olajár csökkenése. A WTI típusú olaj 1,1 százalékos esés után már 91,2 dollár körül mozog, és már csak néhány cent választja el közel kétéves mélypontjaitól. A Brent pedig több mint kétéves mélypontokon jár (96,5 dollár). Az arany pedig idei mélypontja közelében, 1233 dollárnál található.

Nyolc és féléves csúcsra ugrott a Yahoo (Nasdaq) az Alibaba részvénykibocsátása iránti hatalmas érdeklődésnek köszönhetően. A piaci pletykák szerint ugyanis már most elkapkodták az Alibaba összes részvényét, így a tervezettnél előbb lezárja a könyveket a cég, melyben a Yahoo 22,5 százalékos részesedéssel rendelkezik.

Óriási a tolongás az Apple (Nasdaq) múlt héten bejelentett két új csúcsmobiljáért, az iPhone 6 és iPhone 6 Plusért. A hírek szerint a cég weboldala is összeomlott a nagy érdeklődés miatt, és már nem lehet leadni előrendelést a készülékekre, mivel számos szolgáltatónál elfogyott az előrendelésre szánt keret. A hírekre az Apple 0,2 százalékos pluszban zárt.

2,2 milliárd dollárért felvásárolja a Danaher (NYSE) a Nobel Biocare Holding (Zürich) társaságot. A Danaher 17,1 svájci frankot fizet részvényenként a fogászati cégért, ami mellett annak összes adósságát is átvállalja. A vételár emiatt 1 svájci frankkal alacsonyabb a Nobel pénteki záróáránál.

Európa: Kis esés várható

Ma 0,2-0,5 százalék közötti eséssel kezdődhet majd a nap az európai tőzsdéken, részben a héten esedékes skót népszavazás körüli aggodalmak, és a Fed heti kamatdöntő ülése körüli nyugtalanság miatt. Ezen túl a gyenge kínai makroadatok felerősíthették a Kína lassulásával kapcsolatos aggodalmakat.