Hatalmas sztrájk bénítja az Air France-t

Vágólapra másolva!
Mától kezdve egy hétig sztrájk bénítja az Air France működését miután a pilóták szakszervezete munkabeszüntetésre szólított fel. Az Air France-KLM csoportnál újabb átszervezéseket jelentettek be, ami a pilóták félelmei szerint elbocsátásokhoz és fizetéscsökkentéshez vezet majd. Az Air France részvényei mélyrepülésbe is kezdtek hétfőn a párizsi börzén.
Vágólapra másolva!

Fájdalmas a sztrájk

Mától egészen szeptember 22-ig sztrájkot hirdettek az Air France pilótái, ami rég nem látott fennakadásokhoz vezet a cégnél. Az Air France nagyjából járatainak felét kénytelen ma törölni, és vélhetően hasonló számokra lehet számítani a következő napokban is.

Egyébként az Air France-KLM csoportból csak az Air France-t érinti a sztrájk, így a KLM-járatok zavar nélkül felszállhatnak. Az Air France-nál úgy számolnak, hogy a munkabeszüntetés nagyjából 10-15 millió eurós bevételkiesést jelent naponta. A mostani sztrájk lehet a legsúlyosabb amióta 1998-ban nyolc napig szüntették be a munkát az Air France-nál az akkori tőzsdére menetel miatt.

Nem tetszenek a költségcsökkentések

A pilóták azután hirdették a sztrájkot, hogy múlt héten a cégcsoport új stratégiát hirdetett, amivel elsődleges célja, hogy 2017-ig évente 8-10 százalékkal növelje üzemi eredményhányadát (EBITDAR). Ezt pedig főleg költségcsökkentésekkel és átszervezésekkel érné el a cég. Például Transavia fapados cégét is felfejlesztené, gépparkját a jelenlegi 41-ről 100 darab gépre növelné.

Forrás: Investor.hu

A pilóták pedig attól félnek, hogy ezzel számos munkahely szűnne meg, akiket pedig a Transavia kötelékébe helyeznének át, annak kevesebb fizetéssel kéne beérnie. Alexandre De Juniac az Air France-KLM csoport vezére még múlt héten a stratégia bejelentésének napján nyilatkozott úgy, hogy ha a pilóták ellenzik az új stratégiát, akkor a Transavia terjeszkedési terveit felfüggeszthetik.

Megérzi az árfolyam

A sztrájk hatását meg is érzi az Air France-KLM részvénye, hiszen árfolyama több mint három százalékos esésbe fogott a hétfői kereskedésben. De a francia-holland légitársaságnál fellépő problémák ránehezednek német vetélytársának, a Lufthansának az árfolyamára is, ugyanis a német cég papírjai is 1,6 százalékos mínuszban járnak.

Az Air France-KLM árfolyama (Párizs) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Hiszen a Lufthansa is küzdelmet folytat már régóta pilótáival, legutóbb augusztus végén tartottak sztrájkot a német légitársaság pilótái, mivel nem tudtak egyezségre jutni a béremelést, illetve nyugdíjazásukat érintő kérdésekben. Korábban pedig áprilisban volt egy három napos munkabeszüntetésük. Valószínűleg a befektetők úgy érzik az Air France-sztrájk ismét felbátoríthatja majd a Lufthansa pilótákat is.