Amikor a bérlő visszaszól

kiadó lakás, albérlet, illusztráció
Vágólapra másolva!
Méltánytalan helyzetbe kerülhet egy bérbe adott ingatlan adásvétele után az ingatlan eladója, mert az új Ptk. hatályba lépése óta nem mentesül a bérlővel szembeni kötelezettségek alól. A 2014. március 15-e után aláírt adásvételi szerződéseknél, ha az ingatlan vevője megszegi a bérlővel szembeni kötelezettségeit, azokért már az eladó is felelőssé tehető, akár több évvel az ingatlan értékesítése után is.
Vágólapra másolva!

A tavasszal hatályba lépett Ptk. megerősíti a bérlők helyzetét adásvétel esetén. Gyimesi Péter,a Jalsovszky Ügyvédi Iroda vezető ügyvédje példaként említette: minden olyan követelésért, amelyet a bérlő az új tulajdonossal, azaz az ingatlan vevőjével szemben támaszt, az eladó is egyetemlegesen felel. „Ha például az adásvételt követően a vevő, mint bérbeadó megszegi a bérleti szerződést, és ebből eredően a bérlőt kár éri, akkor a bérlő az eladótól és az új tulajdonostól is egyaránt kártérítést követelhet.”

Időbeli korlát nélkül felelős Fotó: Vorigin Dóra

Elkerülni a hátrányos helyzetet

Gyimesi Péter szerint az új jogszabály célja egyértelmű: a bérlő a tulajdonosváltozás után ne kerüljön hátrányos helyzetbe azért, mert a hozzájárulása nélkül egy olyan bérbeadóval került kapcsolatba, akivel nem tud megegyezni. Az ügyvéd szerint az új szabály nagyon komoly és méltánytalannak tűnő terhet rak az eladóra és a felelősség a törvény szerint időbeli korlát nélkül érvényesíthető, függetlenül attól, hogy az eladó esetleg már több éve nem tulajdonosa az ingatlannak.

Van megoldás

Az ügyvéd szerint a méltánytalan helyzetet el lehet kerülni, ha a bérlő és a bérbeadó a szerződésük aláírásakor, egy esetleges későbbi értékesítés esetére, kizárják az eladó, bérbeadó egyetemleges felelősségéről szóló szabály alkalmazását.