Vágólapra másolva!
Szerény mértékben, de a maastrichti 3 százalékos határérték alatt lesz az államháztartás idei GDP-arányos hiánya, és ez nem sok manőverezésre ad lehetőséget a kormánynak – mondta Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke.
Vágólapra másolva!

Kedvezőnek nevezte, hogy a munkajövedelmekhez kapcsolódó adókból és járulékokból a munkaerőpiac szerény élénkülésének köszönhetően a múlt évinél magasabb összeg folyhat be. Többet költenek, és jóval többet takarítanak meg az emberek, ez részben az előrejelzettnél is magasabb bérkiáramlásnak, valamint annak tulajdonítható, hogy az úgynevezett kisadókat a tervezettnél kevesebben választották – tette hozzá.

Pozitívan értékelte, hogy a fogyasztáshoz kapcsolódó adóbevételek is dinamikusan emelkednek az előző évihez viszonyítva, a költségvetési előirányzattól azonban elmaradnak, elsősorban a tervezettnél lényegesen alacsonyabb infláció és a fogyasztásbővülés szerényebb mértéke miatt.

Növekszik a finanszírozási igény

Az állam tulajdonosi részesedésvásárlásairól kifejtette: az amúgy is „kifeszített” költségvetés forrásaiból tervezett vállalati részesedésvásárlások ugyan az uniós módszertan alapján számított eredményszemléletű egyenleget valószínűleg nem növelik, mivel a befektetéssel arányos, jövedelmező tulajdoni részesedést eredményeznek, a pénzforgalmi hiányt azonban igen.

A finanszírozási igény növekedése minimálisra csökkenti az államadósság-ráta javulását, 2013 végéhez képest alig érzékelhető mérséklődés várható. Ez előrevetíti, hogy a jó makrogazdasági eredmények mellett magas szinten marad az államadósság.

Menedzselni kell a költségvetést

A stabilitási törvény szerint az előző év végi árfolyamon kell számolni a GDP-arányos államadósságot. Ez alapján, ha nőnek is a kockázatok, megelőlegezhető, hogy a stabilitási törvényben foglalt előírások és az uniós kritériumok is teljesülnek 2014-ben. Ezzel együtt folyamatos és aktív költségvetés-menedzselésre van szükség.

Az adósságcsökkenés teljesülését makrogazdasági oldalról támogatja a tervezettnél nagyobb reálgazdasági teljesítmény, az egyes „adóalapok”, így például a bértömeg, a fogyasztás várhatóan gyorsabb emelkedése, és lényeges tényező lehet a befektetői érdeklődés további erősödése is. 2014-ben a gazdaság hónapról hónapra erősödik, a második félév eddigi teljesítménye messze túlszárnyalja a várakozásokat. A külhoni és a belföldi elemzők és a kormányzat is rendre felfelé korrigálják az előrejelzéseket – mondta végül Kovács Árpád.