Ingyenes szofvert kaphatnak a diákok

Sagyibó Viktor Microsoft
Sagyibó Viktor, a Microsoft Magyarország Kft. üzletágigazgatója
Vágólapra másolva!
Két évig győzködte a magyar oktatáspolitikusokat a Microsoft, hogy szükség lenne egy oktatási portálra. A fejlesztés már elkezdődött, elvileg jövő tavasszal egyes részeit már használni is lehet. A diákok itt találják meg a nemzeti alaptantervhez kapcsolódó digitális tananyagot. A Microsoft azt is lehetővé teszi, hogy a magyar diákok ingyen letölthessék az Office programot.
Vágólapra másolva!

Minden magyarországi nappali tagozatos diák ingyen letöltheti a Microsoft Office programot az otthoni számítógépére, jelentette be Sagyibó Viktor. A Microsoft Magyarország kormányzati üzletág igazgatója szerint a letöltéshez az általános és szakközépiskoláknak valamit az egyetemeknek regisztrálniuk kell az ingyenes digitális oktatási alapcsomagra.

A regiszráltak letölthetik

A regisztált intézmények diákjai kapnak egy e-mail címet, ezzel tudják majd iskolájuk honlapjáról letölteni a jogtiszta szoftvert. A Microsoft annak örülne, ha az 1,6-1,7 millió magyar diák legalább fele letöltené a Microsoft Office-t. A diákok a program segítségével beadandó dolgozatokat írhatnak, tételeket dolgozhatnak ki és a diplomamunkáikat is elkészíthetik.

Sagyibó Viktor: 52 milliárd az oktatási alapcsomagra Forrás: MTI/Bruzák Noémi

Elzárkóznak a tanárok

A Microsoft Magyarország két éve 52 milliárd forintot különített el az oktatási alapcsomagra, ám az érdeklődés egyelőre gyér. Az iskolák mintha félnének a digitális oktatástól: egyelőre csak negyedük vesz részt a programban. Ugyanakkor ez a 25 százalékos arány kelet-európai összehasonlításban kiemelkedőnek számít.

Továbbképzést is kínálnak

A Microsoft tapasztalatai szerint az iskolák azért nem használják az ingyenes oktatási csomagot, mert kevés a szakember, pedig a cég továbbképzéseket is tart a pedagógusoknak, mondta Sagyibó Viktor. Mintaként említette legnagyobb felhasználójukat, a Debreceni Egyetemet, a budapesti Babits Mihály és a Karinthy Frigyes gimnáziumot és a Tomori Pál Magyar-Angol Két Tanítási Nyelvű Közgazdasági Szakközépiskolát. A cég kormányzati üzletág igazgatója szerint egyébként Bahrein már kötelezővé a digitális alapcsomag használatát az iskolákban.

Digitális tananyagot kínálnak Forrás: Thinkstock

Két év győzködés

A Microsoft legfrissebb célja, hogy létrehozzon egy olyan oktatási portált, amit diák, tanár és szülő is egyaránt használhat. Ennek fejlesztése már elkezdődött - legkorábban 2015 tavaszán egyes részei elérhetőek lesznek -, funkciója pedig az lesz, hogy a nemzeti alaptantervben szereplő tananyaghoz digitális tananyag is társuljon. A portál platformfüggetlen és bármilyen eszközről elérhető lesz, a tartalmáról pedig az Oktatáskutató és Fejlesztő Intézet döntött.

Felhőben lesz

Két év kellett ahhoz, hogy a magyar oktatáspolitikusokat meggyőzzék a portál fontosságáról, mondta Sagyibó Viktor. Az oktatási portál felhőalkalmazásban fog futni, így csúcsterhelésnek nem lesz kitéve.