Vágólapra másolva!
Főleg a technológiai részvényeknek ment jól tegnap a Wall Streeten, de mind a három főbb tőzsdeindex a pozitív tartományban zárt. Ma az európai tőzsdék is kisebb pluszban nyithatnak.
Vágólapra másolva!

Jó formában voltak tegnap az amerikai piacok, Európával ellentétben a vevők uralták a kereskedést, nap végére pedig 0,3-0,8 százalékos pluszok születtek. Főlseg a technológiai és az egészségügyi szektor szerepelt jól, míg az energiaipari és közműcégeket kevésbé szerették a befektetők.

2,55 százalékig emelkedett a 10 éves amerikai kötvényhozam tegnap, ezzel folytatódik a szeptemberben látott folyamatos emelkedés. Elsősorban a kamatemeléssel kapcsolatos aggályok okozzák a jelenséget. Egyes elemzések szerint a piac túlságosan optimista, és a várakozásoknál előbb jöhetnek a kamatemelések.

Tovább gyengült ma a jen a dollárral szemben, a jegyzések 107 felett is jártak, így a három és fél héttel ezelőtti 102-es szinthez képest már komoly elmozdulás látszik a devizaárfolyamban.

Vártnál valamelyest gyengébb makroadatok jöttek Kínából. A fogyasztói árindex éves alapon 2 százalékos pluszt mutatott (várt: 2,2 százalék), míg a termelői árindex a várt 1,1 százalék helyett 1,2 százalékkal esett éves alapon.

Csak a japán tőzsdében van ma erő, a Nikkei 0,7 százalékos pluszban jár, köszönhetően a jen gyengélkedésének. A többi tőzsdeindex 0,2-0,5 százalékos mínuszokat mutat.

Ma a főbb európai indexek 0,2 százalékos plusz közelében nyithatnak, követve az amerikai tőzsdék tegnapi jó teljesítményét, és némileg reagálva a skót függetlenséggel kapcsolatos legújabb felmérésre. A tőzsdéknek van mit szépíteni, a héten eddig inkább a mínuszok uralkodtak Európában.

Az Apple 3,1 százalékos pluszban zárta a tegnapi kereskedést a keddi termékbemutatója után, ezzel pedig ismét 101 dollárnál sikerült zárni. A forgalom is nagy volt, több mint 100 millió részvény cserélt tegnap gazdát, ami megerősíti a jó teljesítményt. Főleg az új termékekkel, és szolgáltatásokkal kapcsolatos kedvező hangvételű elemzői kommentárok segítették az emelkedést.

Az eBay ugyanakkor tegnap is nagyobb mínuszt hozott össze, és a kedd délutáni 55 dollár közeléből már 51 dollárig esett vissza. Elsősorban az Apple Pay szolgáltatás miatt, ami nagyobb versenyt okozhat a PayPal számára. A Piper Jaffray elemzője közben semlegesre vágta vissza korábbi felülteljesítő ajánlását, és célárát is 55 dollárra csökkentette a korábbi 63 dollárról.

4,5 százalékot tudott erősödni a Twitter a tegnapi kereskedésben, ami főleg azzal magyarázható, hogy az UBS elemzője vételre módosította korábbi semleges ajánlását, és az 50 dolláros célárát is felfelé módosította, 65 dollárra. Ez a tegnapi 52,91 dollárhoz képest jelentős felértékelődési potenciált jelent. Főleg a hirdetési piaccal kapcsolatos növekvő optimizmusra alapozott az elemző.