Hihetetlen, de rekordévet zárt a Manchester United

International Champions Cup 2014 Final - Liverpool v Manchester United GettyImageRank2 TROPHY Success SPORT HORIZONTAL Soccer Following Picking Up USA STADIUM Florida - USA Manchester United F.C. Liverpool F.C. Wayne Rooney Darren Fletcher Club Soccer Sun
MIAMI GARDENS, FL - AUGUST 04: (L) Darren Fletcher #24 of Manchester United and (R) Wayne Rooney #10 of Manchester United lift the trophy following their 3-1 victory over Liverpool in the Guinness International Champions Cup 2014 Final at Sun Life Stadium on August 4, 2014 in Miami Gardens, Florida. Chris Trotman/Getty Images/AFP
Vágólapra másolva!
Hiába a harmatgyenge teljesítmény, még így is rekordbevételt ért el az előző szezonban a Manchester United. Idén azonban már a pályán is többet kell mutatniuk Van Gaal fiainak, ha szeretnének visszakerülni Európa elitjébe, a nemzetközi kupaküzdelmek ugyanis most nélkülük zajlanak. 
Vágólapra másolva!

Hiába ért el 14 százalékos bevételnövekedést a júniusban záruló negyedévében a Manchester United, az egy éve látott 106 millió fontos profit teljes egészében eltűnt, sőt egy kisebb, közel 6 millió fontos veszteségbe hajlott át. Mindez a nyáron (és télen) látott igazolásoknak tudható be, ugyanis ezek - részben - még az előző szezonban csapódtak le. A 2013/14-es szezonban nettó 79 millió fontott költött el új játékosokra a United, közel 43 millióval többet, mint egy éve.

Ennél azonban - hosszabb távon - sokkal fontosabb jelentőséggel bír, hogy a 2013/14-es szezon egészét tekintve 433 millió fontos rekord bevételről számolt be a United, amivel mintegy 19 százalékkal sikerült túlszárnyalni az egy évvel korábbi 363 millió értékesítési adatot. Ráadásul kis mértékben ugyan, de az elemzői konszenzusban szereplő 429 milliós bevételi várakozást is felülmúlta így a klub.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul hasonló mértékű növekedésről számolt be a United az egyszeri tételeket kiszűrő, illetve az amortizációt és értékcsökkenést is magába foglaló üzemi eredmény terén (tisztított EBITDA). Az itt elért 130 millió fontos nyereség szintén soha nem látott történelmi tettnek számít.

Hiába azonban a rekord bevétel, ha a nettó profit terén jókora zuhanásról számolt be az angol rekord bajnok. A 23,8 milliós profit csupán hatoda az egy éve látott 146 milliós nyeresége. Ennek viszont az az oka, hogy a tavalyi eredményt egy egyszeri adó-visszatérítés támogatta.

Mit bukott Moyes alatt a United?

Az angol The Telegraph nemrégiben arról számolt be, hogy Manchesterben 50 millió fontra taksálják azt a kárt, amit David Moyes okozott a Unitednek. A skót szakember vezetése alatt ugyanis rég nem látott halovány teljesítmény jellemezte a csapatot, ami a klub pénzügyi teljesítményére is rányomta a bélyegét.

  • Nagyjából 35 millió fontot bukott azzal, hogy nem kvalifikálta magát a BL-be
  • Kb. 8,4 millió fontot bukhatott azon, hogy csak 7. lett a bajnokságban, a legtöbbet kereső klub (Liverpool) ennyivel több pénzt kaszált a Premier League-ben
  • 7 millió font ütötte Moyes markát, aminek fele az éves fizetése, a másik fele pedig a lelépési pénz volt

Mit vár magától az új szezontól a United?

A menedzsment előrejelzése szerint a 2014/15-ös szezonban elmaradhat az újabb rekord felállítása, legalábbis, ami a pénzügyi teljesítményt illeti. Ennek oka, hogy David Moyes irányítása alatt a Premier League fennállása óta legrosszabb eredményét érték el a vörös ördögök, a 7. hellyel ugyanis nemcsak a BL-ről, de még az Európa-ligáról is lemaradtak.

Éppen ezért a klub vezetése az idei szezonban 385-395 millió fontos bevétellel, és 90-95 millió fontos EBITDA-val számol, ami ugyebár minkét esetben jelentős visszaesésének számít. Előbbi azonban némi pesszimizmusra adhat okot, mivel az elemzői konszenzus jelenleg közel 410 millió fontos bevétellel számol.

Louis van Gaallal is szeretne a csúcsra jutni a United Forrás: AFP/Ian Macnicol

Aggódjanak inkább a versenytársak!

Komoly pénzügyi gondokkal azonban korántsem kell szembe néznie a Manchesterieknek, miután meghatározó szponzorokban egyáltalán nincs hiány. Nem csoda, hogy ilyen nagy az érdeklődés, hiszen a világ egyik legnépszerűbb klubjáról beszélünk.

Csak néhány érdekesség:

  • Összesen 3 milliárd néző látta a United meccseit, azaz meccseként mintegy 47 millióan követték figyelemmel a vörös ördögöket
  • A Kantar 2012-es felmérése szerint 659 millióan szurkoltak a klubnak
  • 57 millió Facebook követő

Az amerikai General Motors már 2012-ben lecsapott Unitedre, aminek eredményeképpen nyártól a Chevrolet márka díszeleg a vörös ördögök mezén. Ezért pedig hozzávetőleg évi 49,2 millió font üti a klub markát, ami még mindig világ rekordnak számít a maga nemében.

Louis van Gaal és Sir Bobby Charlton a Manchester új mezének bemutatóján Forrás: AFP/Lindsey Parnaby

A mezszponzor mellett ráadásul rövidesen mezgyártóját is lecserélheti United, 13 évnyi együttműködés után ugyanis elválnak útjai a Nike-val, amely a hírek szerint nem volt hajlandó megadni az angol rekord bajnok által áhított összeget.

Bánkódniuk azonban korántsem kell a vörös ördögöknek, hiszen a világ legzsírosabb mezgyártó szerződését kötötték meg az Adidasszal. A németek az ügylet keretében évi mintegy 75 millió fontot fizethetnek majd a Unitednek 2015/16-os szezontól tíz éven keresztül. Először látva az összeget vélhetően tátva maradt a szájuk az európai sztárcsapatoknak is, hiszen egy Barcelona, Real Madrid, vagy Chelsea szintű csapat is csak 30 millió körül összeget kasszíroz a sportszergyártói szerződésekből.

Forrás: Investor.hu

Folytatódott a lejtmenet

A befektetők egyelőre nem díjazzák a gyorsjelentést, a Manchester United árfolyama ugyanis 3,2 százalékos mínuszával 15,07 dollárra csökkent. Ezzel pedig már közel 25 százalékot esett a júliusban felállított 20 dollár körüli történelmi csúcshoz képest.

Egyelőre a befektetők, mintha azzal számolnának, hogy a vörös ördögöknek nem sikerül visszaverekedniük magukat Európa elitjébe, azaz a Bajnokok Ligájába. A pályán elért eredmények, két döntetlen, és egy vereség a bajnokságban ugyanis édeskevésnek bizonyul a cél elérése érdekében. Legközelebb vasárnap javíthatnak a Queens Park ellen, melyek akár már az újonnan igazolt nagyágyúk is pályára léphetnek.

Manchester United napi grafikon (NYSE) Forrás: AmiBroker, Investor.hu