Devizahitelek: nyert a K&H, vesztett az MKB és a Takarék

Vágólapra másolva!
Tisztességtelenek voltak, de nem jogszerűtlenek.
Vágólapra másolva!

Elutasította a devizahiteles perben az MKB Bank Zrt.-nek a magyar állam ellen benyújtott keresetét a Fővárosi Törvényszék kedden kihirdetett elsőfokú, nem jogerős ítéletében. A bíróság szóbeli indoklása szerint a kereset egyes részeit érdemi vizsgálat nélkül utasította el, másutt pedig azzal érvelt, hogy a devizahiteles törvényben rögzített elveknek nem feleltek meg az egyoldalú szerződésmódosítást megengedő részek.

Jogszerű, de tisztességtelen

Az MKB azzal próbált érvelni, hogy általános szerződési feltételei tökéletesen megfeleltek az akkor hatályos jogszabályoknak. A bíró szóbeli indoklásában emlékeztetett a Kúria egy korábbi állásfoglalására, mely szerint attól még lehet egy szerződés tisztességtelen, hogy nem ütközik jogszabályba.

Nincs tovább?

A törvényszék első fokon elutasította a pénzintézetnek az eljárás felfüggesztésére vonatkozó indítványát, illetve azt a kérését, hogy a bíróság forduljon az Alkotmánybírósághoz, és az Európai Unió Bíróságához. Az MKB ügyvédje az ítélethirdetést követően nem válaszolt az újságíróknak arra a kérdésre, hogy fellebbeznek-e a kereset elutasítása ellen.

A K&H részben nyert

Részlegesen nyert a K&H Bank Zrt.; a Fővárosi Törvényszék keddi ítélete szerint a bank 2014. március 15. és július 19. közötti időszakban egyoldalú szerződésmódosítást lehetővé tevő egyes kikötései tisztességesek.

A TakarékBank vesztett

A bíró azzal indokolta az elutasítást, hogy a TakarékBank bizonyos időszakokban alkalmazott szerződéses feltételei elsősorban az objektivitás, az érthető megfogalmazás, és az átláthatóság törvényben rögzített elveinek nem feleltek meg.