Izzik a levegő a szolárcég körül

Vágólapra másolva!
Egyre vonzóbb az amerikai lakosság számára a napenergia, a megújuló energiaforrások iránti kereslet pedig a következő években feltehetően csak fokozódni fog. Az iparág egyre nagyobbra nő, ebből pedig a piacvezető SolarCity az előrejelzések alapján szépen profitálhat. Bár a részvény jelenleg nem számít olcsónak, egy kedvező technikai képpel akár jó befektetési lehetőség is lehet, látva a fundamentumok alapján lévő felértékelődési potenciált.
Vágólapra másolva!

Folyamatosan izzik a levegő a SolarCity körül az elmúlt hónapokban. Nem elég, hogy a napenergia biznisz egyre fajsúlyosabbnak számít az energiaiparban, a Tesla Motorst is irányító Elon Musk érdekeltségébe tartozó társaság még rá is tesz erre egy lapáttal a merész növekedési terveivel, és ügyfélállományának folyamatos bővülésével.

Mit csinál a SolarCity?

A vállalat napenergiában utazik, főtevékenység szerint komplett napenergia rendszereket szerelnek be az ügyfeleik számára, de energiaauditot is végez a társaság. Elsősorban lakossági ügyfeleik vannak, de a vállalatok, valamint a kormányzati szektor számára is kínál ilyen jellegű szolgáltatásokat a SolarCity, igaz, ezek súlya az elmúlt negyedévekben egyre inkább csökken.

A SolarCity egyik nagy előnye, hogy alacsony költségek mellett kínálja a fogyasztók számára a szolgáltatásokat. Ez úgy valósul meg, hogy a fogyasztók 10, vagy 20 éves szerződéseket kötnek, így a rendszer beszerelésének kezdeti nagy költségei időben jól eloszlanak. Ennek köszönhetően a hagyományos közműveknél esedékes havidíjaknál alacsonyabb összeget fizetnek az ügyfelek, de lehetőség van akár arra is, hogy valaki egyből megvásárolja a rendszert.

A társaság kezdetben úgy finanszírozta ezt a tevékenységet, hogy a telepített rendszereket eladta egy harmadik szereplőnek, majd visszalízingelte azt. Így a kezdeti nagy költség nem azonnal terheli a céget, a kötelezettségeket a fogyasztótól származó pénzáramlásból, időben elnyújtva tudja finanszírozni. Az utóbbi időben ugyanakkor ennek a pénzügyi megoldásnak a súlya már csökkent, és sok esetben már inkább eszközökkel fedezett értékpapírokat (ABS) bocsát ki a vállalat A finanszírozási logika azonban nem változott ezzel sem, hiszen továbbra is a fogyasztók rendszeres törlesztései szolgálnak a pénzügyi források fedezeteként.

Az elmúlt hónapokban pedig új területre is megpróbál betörni a társaság, a hagyományos napenergia rendszer felállító szerepkört napelemgyártással bővítené ki a SolarCity. A napelemgyártó Silevo megvásárlásával csökkentenék a beszerzési költségeiket, ami a teljes rendszer olcsóbbá tételének következtében versenyelőnyt jelenthet, nem beszélve a vertikális integráció kapcsán keletkező pozitív szinergiákról.

Imádják a napelemeket, de…

A SolarCity egyre nagyobb népszerűségnek örvend a lakosság körében, 2014 második negyedévének végére már közel 130 ezer ügyféllel rendelkeztek. Közben a telepített kapacitások nagysága is emelkedik, összesen már több mint 750 MW-nál tart a vállalat, a második negyedévben pedig újabb 218 MW kapacitásra érkezett megrendelés, amit majd a következő hónapokban fog telepíteni a SolarCity.

Nem meglepő, hogy az elmúlt negyedévekben így egyre nagyobb pénzáramlást biztosítanak a rendszerek a SolarCity számára. A negyedéves árbevétel növekedési üteme egyre nagyobb méreteket ölt éves alapon, az utóbbi egy évben már 200 millió dolláros árbevételt ért el a társaság.

Forrás: Investor.hu

Nyereséget ugyanakkor egyelőre még nem képes elérni a SolarCity negyedéves alapon, miután a működési költségek (főleg marketing és értékesítés) jelentős részét teszik ki az árbevételnek. A tisztított EPS 2011 óta nem volt pozitív, ráadásul az elemzők a következő évekre sem várnak nyereséget a napenergiában utazó társaságtól.

Forrás: Investor.hu

Terjeszkedni kell

A költségek magas szintjét azonban leginkább a marketingköltségek okozzák, melyek alapvetően a minél nagyobb kapacitásrendelést segítik. Ebben pedig egyre hatékonyabb a cég, wattonként már csak 0,48 dollárt tesznek ki a költségek, ami nem is meglepő, látva az egyre több telepített kapacitást, és a megrendelések számának közel 100 százalékos emelkedését egy negyedév alatt.

A társaság számára pedig kulcsfontosságú, hogy minél több kapacitást tudjon telepíteni, miután 2017-től 30 százalékról 10 százalékra csökken a napenergiarendszerekre kapott kormányzati támogatás mértéke. (Ezeket a támogatásokat a SolarCity bonyolult lízingstruktúrán keresztül tudja érvényesíteni, melyet a pénzügyi irodalom "Tax Equity” néven említ.)

Forrás: Investor.hu

A SolarCity-ben rejlő potenciál inkább hosszabb távon érvényesülhet, tekintve az üzletmenet sajátosságait. A 20 éves szerződések ugyanis hosszú ideig biztosítják a készpénzáramlást, a legutóbbi adatok szerint pedig az érvényes szerződésekből közel 3,3 milliárd dolláros árbevétele származhat a cégnek a jövőben. Mondani sem kell, hogy ez a szám pedig negyedévről negyedévre csak egyre magasabb lesz.

Forrás: Investor.hu

Költséget kell spórolni

Költséghatékonyság területén sem áll rosszul a SolarCity, ami a kapacitások növelése mellett a másik fő hajtóerő lehet a cég számára. A wattonkénti teljes beszerelési költség az előző negyedév végére már 2,29 dollárra esett, miközben alig másfél éve még 3,16 dolláros volt. A társaság számára a cél 2017-re, hogy elérje az 1,9 dolláros költséget, amire azért is nagy szüksége lehet, mert a kormányzati adókedvezmények nagysága csökkenni fog, más részről pedig a regionális szereplőkkel szemben is versenyképesebbé kell idővel válni.

Ezt szolgálhatja például a napelemgyártó Silevo felvásárlása is, amely társaság jelenleg 21 százalékos cellahatékonysággal bír, de a tervek szerint 24 százalék is elérhető lesz a jövőben. Ezzel akár 25 százalékkal csökkenthető a telepített napelemek száma, miután a SolarCity jelenleg 16-17 százalékos cellahatékonysággal bír. Ez tehát hosszabb távon költségelőnyt jelenthet a vállalat számára.

A Silevo felvásárlása viszont új részvények kibocsátásával történik majd, ami akár 350 millió dolláros is lehet, ha a felvásárolt társaság hozza a tőle várt számokat. Ezzel együtt a SolarCity 6,5 milliárdos piaci kapitalizációjának alig 5 százalékát teszi ki, ráadásul mivel már hónapok óta ismert a felvásárlás ténye, ezért ez az árfolyamba már jó eséllyel be is árazódhatott.

Továbbra sem tisztázott viszont a Silevo projekt finanszírozása, ami egy napelemgyár felépítését jelenti majd a felvásárlási folyamat lezárása után. A lezárás egyébként a harmadik negyedévben, így várhatóan a következő hetekben lesz majd. Az évente 1 GW kapacitást előállító gyár komoly költségeket, illetve beruházási igényt jelenthet. A menedzsment erre vonatkozóan nem adott konkrét információt, de egyes számítások szerint akár további, észrevehető mértékű tőkeemelést is jelenthet. Igaz, az ismert bizonytalanság miatt részben ezt is már árazhatják a befektetők. A második negyedéves gyorsjelentés utáni árfolyameséseket sokan ezzel a ténnyel magyarázták.

Így nőhet a cégben lévő érték

A költséghatékonyság, és a telepített kapacitások számának növekedése jelentősen növelheti a cég értékét. Ha a SolarCity várható nettó készpénzáramlását diszkontáljuk mai értékre, akkor a társaság több mint 1,8 milliárd dolláros készpénzáramlás felett rendelkezik. Wattonként ez 1,72 dollárt jelent a legutóbbi gyorsjelentés alapján, ami folyamatos növekedést jelent az elmúlt negyedévekhez képest, jelezve a hatékonyság javulását, és az újabb telepített kapacitások egyre nagyobb fajlagos értékét.

Forrás: Investor.hu

A jelenlegi cégérték ezzel együtt a négyszeresét teszi ki ennek az értéknek, ami magasnak számít, de főleg a jövőbeli növekedési lehetőségeket tükrözi. Ráadásul az utóbbi negyedévekben is 4-5 körül alakult a mutatószám, miközben az árfolyam tudott emelkedni, vagyis a befektetők látszólag nincsenek ettől annyira megijedve.

Forrás: Investor.hu

2017 végére pedig akár 9 milliárd dollárra is emelkedhet a diszkontált pénzáramlások jelenértéke egyes elemzők szerint, tehát jókora növekedés előtt állhat a SolarCity. Ehhez egyébként negyedévente átlagosan 8 százalékkal kellene növelni ezt az értéket, miközben jelenleg 20-30 százalékos a növekedés. Mivel a negyedéves növekedési ütem egyelőre még inkább gyorsul, nem elrugaszkodott feltételezés, hogy sikerül a következő 3,5 évben fenntartani az átlagos 8 százalékos ütemet.

Az Amerikai Napenergetikai Szövetség szerint a következő években folytatódni fog a napenergia térnyerése, 2016 végére pedig már 12 ezer MW kapacitást telepíthetnek a különböző szereplők. A jelenlegi 5 ezer körüli szintekről tehát a következő években is többszörösére nő majd a piac, ami valamelyest igazolja a SolarCity terveit, és a menedzsment optimizmusát is.

A célárak konszenzusa már 90 dollár felett jár, vagyis az elemzők szerint a vállalat képes lesz a jelentősebb növekedés fenntartására. Fontos azt is kiemelni, hogy 11 elemzőből jelenleg 8 szerint érdemes vásárolni a részvényeket.

A menedzsment 2018-as várakozásaiból kiindulva azonban még ehhez képest is lehet tér felfele, hiszen kalkulációink szerint így 97-98 dolláros reális érték is adódhat a részvényekre. Egyelőre ráadásul nincs is ok kételkedni a menedzsment céljainak megvalósíthatóságát illetően. A vezetőség ugyanis teljesítette eddig korábbi vállalásait, és a terveknek megfelelően alakulnak a folyamatok (pl. költségtérkép). Ez alapján nem tűnik kizártnak, hogy a cég körüli hangulat javulásával a befektetők is nagyobb hitelt adnak a menedzsment távlati céljainak, és a konszenzus felé mozdul majd el az árfolyam.

Forrás: Investor.hu

Relatív értelemben drága

A SolarCity sztoriját ugyanakkor nem adják olcsón a relatív értékelési módszerek alapján, a következő egy évre várt árbevételének több mint 16-szorosán forognak a részvények, ami a napenergiával kapcsolatos cégek között is kimagaslónak számít. Bár a SolarCity árbevétele a következő 3 évben átlagosan 70 százalékos éves növekedési ütemet produkálhat, az értékeltség még így is nagyon magas.

Forrás: Investor.hu

A P/S alapján történő értékelési módszer ráadásul nem túl megbízható, ugyanakkor a SolarCity esetében P/E, vagy éppen EV/EBITDA rátákra a veszteséges üzletmenet miatt nem támaszkodhatunk. Ráadásul sokan szinte pénzügyi cégként tartják számon a társaságot, annak bonyolult finanszírozási eszközei miatt. Ezek, illetve az a tény, hogy a SolarCity üzletpolitikája igen egyedinek számít a világon, meglehetősen nehézzé tesz bármilyen relatív alapon történő összehasonlítást más vállalatokkal.

Kockázatok is vannak

A történet ráadásul közel sem kockázatmentes. 2017-től ugyanis a kormányzati adókedvezmények a napenergia rendszerek vásárlására 30 százalékról 10 százalékra esnek vissza, így a "Tax Equity" néven említett forrásszerzési lehetőség is csökkenhet. Ezzel együtt persze a versenytársakat is hátrányosan érintheti a csökkentés, a SolarCity piacvezetőként, mérethatékonyság miatt pedig még jól is kijöhet végül

A napenergia-piac térhódításával párhuzamosan a verseny intenzitása is fokozódhat, új belépők jöhetnek, ami a marginokra, vagy éppen a növekedésre is negatív hatással lehet a vállalatnál. A SunPower közben jövőre már előállhat akár 25 százalékos hatékonyságú napelemekkel is, így a Silevo felvásárlásával kitűzött 24 százalékos hatékonyság esetleges elvétése lemaradáshoz vezethet. Közben a hagyományos közműcégek megszüntethetik annak a lehetőségét, hogy visszavásárolják a fogyasztóktól a napenergián keresztül a hálózatba táplált áramot, ami szintén potenciális veszélyforrás.

Hosszabb távon a kamatlábak emelkedése is várható, ami egyrészt a SolarCity forrásszerzési lehetőségeit drágítaná meg, másrészt pedig a diszkontálás során is elméletileg magasabb rátát indokolna. Ez csökkentené a várható készpénzáramlások jelenértékét, így az árfolyamra nézve is komoly kockázatot jelent, mivel főleg ehhez ezt a számot figyelik a befektetők.
Ezzel együtt a SolarCity tőkeköltsége nem biztos, hogy emelkedésnek indul, miután a napenergia-piac fejlődésével, és az egyre nagyobb ügyfélállománnyal a cég is stabilabbá válna. Így a kockázat is alacsonyabb lenne, ami a tőkeköltséget elméletileg lefelé módosítaná.

A részvénypiaci hangulat változása viszont komoly kockázatot jelent. Márciusban a gyenge piaci környezetben a SolarCity is nagyot esett, igaz, ehhez kell az is, hogy a gyorsjelentést kétszer elhalasztották, majd különféle számítási hibákról is beszámoltak 2012-re vonatkozóan.

Oldalazást mutat

Június vége óta nem tud érdemi emelkedést mutatni a SolarCity árfolyama, folyamatosan a 70 dollár körül ingadozott. Közben az MACD és az RSI indikátorok inkább lefelé vették az irányt, ami negatív jelzésnek számít.

Most viszont az 50 napos mozgóátlag úgy tűnik megfoghatja a papírt, viszont ha mégsem akkor a 200 napos mozgóátlag lehet a következő támasz az árfolyam számára.

A SolarCity árfolyama (Nasdaq) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

A heti grafikonon ugyanakkor továbbra is tart az emelkedő trend, az árfolyam pedig két fontos Fibonacci szint között mocorog. Ha sikerülne tartósan áttörni a 73 dollár körüli szintet, akkor technikai alapon is joggal feltételezhető, hogy akár a 85 dollár közelébe is eljuthat az árfolyam.

Ezzel együtt érdemes lehet kivárni, hogy a technikai kép rövid távon is kedvező legyen. 63,5 dollár környékén például a 61,8 százalékos Fibonacci szint és az 50 napos mozgóátlag jó támasz lehet.

A SolarCity árfolyama (Nasdaq) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Aki szeretne SolarCity részvényekkel kereskedni, az az Investor Trader kereskedési rendszerében néhány kattintás után ezt megteheti. Ehhez elég számlát nyitnia, ami itt el is kezdhet.