Hamarosan Jessica Alba is a tőzsdét választhatja

Vágólapra másolva!
Nemrég a részben Jessica Alba által alapított The Honest nevezetű cég 70 millió dollárnyi tőkét vont be zárt körben. De már komolyan felmerült a tőzsdére lépés lehetősége is a cégnél. Itt a rettegett háziasszony szakasz a tőzsdén?
Vágólapra másolva!
  • Augusztus végén 70 millió dollárnyi tőkét vont be a részben Jessica Alba által alapított, The Honest cég, ami nagyjából 1 milliárd dollárra értékeli a vállalatot.
  • A The Honest környezetbarát babatermékeket gyárt (pelenka, sampon, bőrápoló, táplálék kiegészítők, stb.) és idén megduplázhatja 2013-as árbevételét, ami így elérheti a 150 millió dollárt, mondta el a társalapító, Brian Lee a Wall Street Journalnek. Az Honestet egyébként 2011-ben alapították.
  • A cégben benne van egy kockázati tőketársaság, a Lightspeed Venture Partners is. A Lightspeed egyik partnere, Jeremy Liew szerint nagy potenciál előtt áll a cég, hiszen a vegyipari alapanyagok nélkül előállított termékekre egyre nagyobb a kereslet, mind a fejlett, mind pedig a fejlődő piacokon. Ráadásul Jesscia Alba egy világszerte ismert arc, így még nagyobb sikere lehet a termékeknek a rajongók körében, véli Liew.
Forrás: AFP

  • A végső cél a tőzsdére menetel lenne, de azt egyelőre nem tudni, hogy mikor kerül sor erre. Brian Lee úgy nyilatkozott, hogy úgy szeretnének gondolkozni és működni, mint egy nyilvános társaság, de azt nem mondhatja meg, mikor tervezik az IPO-t.
  • Bár a konkrét tőzsdére menetel még távolabb lehet, mindenesetre nem biztos, hogy jó jel piaci szempontból, ha már világhírű színésznők is a tőzsdével kacérkodnak.
  • Tőzsdei berkekben ugyanis azt az időszakot, amikor már a háziasszonyok is részvényt vesznek a lufik utolsó, felívelő szakaszára oly jellemző mánia szakaszának titulálják. Ennek pedig nem szokott jó vége lenni.
  • Persze itt nem teljesen állja meg a helyét a mondás, hiszen Jessica Alba saját cégét vinné tőzsdére, nem pedig befektetési megfontolásból venne részvényeket, de mégis elgondolkodásra adhat okot. A másik oldalról pedig a túlzott IPO-aktivitás sem túl jó ómen a részvénypiacok szempontjából.

Mi az az IPO?

Az angol initial public offering rövidítése, elsődleges tőzsdei kibocsátást jelent. Az IPO az az eljárás, aminek keretében egy zárkörű részvénytársaság részvényei széles körben elérhetővé válnak a tőzsdén keresztül. Általában jegyzési szakasszal kezdődik a folyamat, ahol a kibocsátást szervező befektetési bankok összegyűjtik és összesítik a részvényből vásárolni kívánó befektetők igényeit. A felkínált mennyiség és az ajánlatok alapján kialakuló egyensúlyi ár lesz a jegyzési ár, az IPO-ban résztvevő befektetők ezen az áron kapják meg a részvényeket. A jegyzés lezárultát követően kezdődik meg a tőzsdei kereskedés a részvényekkel, ugyanúgy, mint bármely más, tőzsdére már bevezetett részvénnyel.