Az orosz olajkitermelés bajban van

Vágólapra másolva!
A Rosznyefty olajcég állami segítséget kért.
Vágólapra másolva!

Augusztusban 1,5 billió rubeles (9.800 milliárd forint) pénzügyi támogatást kért az orosz kormánytól Igor Szecsin, a Rosznyefty olajtársaság elnöke, hogy a cég törleszteni tudja több mint 30 milliárd eurós adósságát. "Ez az összeg csak első pillantásra tűnik hatalmasnak, de valójában nem egy évről van szó... Tárgyalunk arról, hogy milyen feltételekkel és milyen módon tudunk segíteni" - reagált Dmitrij Medvegyev miniszterelnök egy interjúban.

A nyugdíjak terhére

A Rosznyefty egyebek között felvetette, hogy a kormány a Nemzeti Jóléti Alap terhére vásároljon a cég kötvényeiből 1,5 billió rubel értékben. Az Alapot eredetileg az önkéntes nyugdíjszámlák társfinanszírozására és a nyugdíjalap hiányának fedezésére hozták létre olajbevételekből. Emellett azt is kérte, hogy a kormány támogassa a távol-keleti olajfinomító komplexumának felépítését, és adja át bizonyos olajmezők kitermelési jogát.

Olaj nélkül nem megy

A Rosznyeftynek fenn kell tartania az olajkitermelés jelenlegi szintjét, mert a vállalat az állami költségvetés legnagyobb befizetője - hangsúlyozta a miniszterelnök. Az orosz állam bevételeinek fő forrását jelentő olajkitermelés (amelynek 40 százalékát a Rosznyefty adja) növekedése kifulladóban van, újraélesztése csak hatalmas beruházásokkal és új projektek beindításával lenne lehetséges.