Óriási beruházásra készül a Tesla

Vágólapra másolva!
Talán a legideálisabb helyszínen, Nevadában húzza fel gigagyárát a Tesla. A bejelentés tegnap meg is történt, melynek értelmében tovább folytathatja terjeszkedését az elektromosautó-gyártó. 
Vágólapra másolva!

Nevada államot választotta a gigagyárának helyszínéül a Tesla - írja a WSJ. Ennek hivatalos bejelentése tegnap ünnepélyes keretek között megtörtént, ám nem okozott nagy meglepetést a piacon a döntés, mivel a héten már rebesgették, hogy Nevadában fogja megvalósítani a beruházást a vállalat.

Az elektromosautó-gyártó még télen jelentette be, hogy egy hatalmas gyárat készül létesíteni, melyben az autói lítium-ionos akkumulátorainak gyártása kezdődhet meg. Ez a gyár annak a nagyratörő célnak az elérése miatt kulcsfontosságú a Tesla számára, mely szerint az éves autóeladásokat 500 ezerre kívánják feltornázni 2020-ra. Ez viszont jóval nehezebben lenne elérhető egy olyan saját gyár nélkül, melyben az autók számára kulcsfontosságú lítium-ion előállítása megy végbe.

FIgyelembe véve a tavalyi 22,4 ezres eladásokat és az idei második negyedéves 7,5 ezres értékesítéseket, a kitűzött cél elérésére nagyon sok erőfeszítést kell tennie a vállalatnak. Elon Musk vezérigazgató szerint a cél elérésére egy gigagyár nem lesz elég, ezért további hasonló beruházások jöhetnek a jövőben.

Forrás: Investor.hu

Az első gigagyár helyszínének kiválasztásával mindenesetre újabb fontos lépést tett a további terjeszkedés megvalósítása felé a Tesla. Nevada szinte minden szempontból a legjobb választás, mivel ez az állam az egyik leggazdagabb lítium forrásban, és itt gyártják a legtöbb lítium-ionos terméket is az USA-ban.

Az ötmilliárd dolláros beruházáshoz 500 millió dollárral fog hozzájárulni az állam, cserébe a Tesla 6500 főnek adhat ott munkát. Ez az 500 millió dolláros támogatás mindenkori rekord Nevada történetében. A gyártás azonban csak 2017-ben kezdődhet majd meg az új gyárban. A beruházásáért egyébként másik három állam, Arizona, Új-Mexikó és Texas is versenyben volt.

A Tesla gyáráért versenyző államok Forrás: Tesla, Investor.hu

A Tesla részvényei nagyobb ugrással reagáltak a bejelentésekre, és új történelmi csúcsot állítottak fel tegnap. A papírok ebben az évben kiválóan teljesítenek és januártól kezdve közel megkétszerezték értéküket.

Tesla napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu