NAV-razzia blokkolta a cigarettahamisítást

NAV, dohány, hamisítás, razzia
Nagybani termelésre készültek a hamisítók
Vágólapra másolva!
Egy lengyel bűnszövetkezettel akart együttműködni az a két férfi, aki egy vecsési raktárban készült fel a nagyüzemre, de még mielőtt egy doboz is forgalomba került volna, elkapták őket.
Vágólapra másolva!

A NAV beszámol róla, hogy csaknem 17 és fél tonna vágott dohányt és 20 tonna szárított dohánylevéllel készültek az elkövetők, ennek értéke be nem fizetett jövedéki adóban a 217 millió forintot is meghaladja. A gyanú szerint magát a dohányt a Bolgár Köztársaság területéről szerezték be, és vélhetőleg a lengyel piacra szánták. Dr. Sárközi Alexandra alezredes lapunknak elmondta, ez már csak azért is valószínű, mert egy lengyel cigarettamárka kellékeit is megtalálták a raktárban. Beszámolt róla, hogy egyre gyakoribb az a fajta razziájuk, amikor csírájában fojtanak el egy megszervezett adókerülő vállalkozást, egy 2012 őszén felfedett cigarettahamisító banda tevékenységét ugyancsak az első pillanatban akadályozták meg, az az ügy már végrehajtási fázisban van.

Nagybani termelésre készültek a hamisítók Forrás: NAV

A vecsési telephelyen 800, egy szintén az ügyhöz kapcsolódó budapesti raktárban további több mint 400 doboz vágott dohányt és szárított dohánylevelet találtak a pénzügyi nyomozók, illetve a csomagoláshoz szükséges 65 ezer kartondobozt. Az elkövetők nem voltak restek beszerezni egy ipari röntgenkészüléket sem, feltehetőleg azért, hogy leellenőrizhessék, mit látnának a vámosok a dobozokban az átvilágításkor. A nyomozás azonban Lengyelországban is folyik, ott egy cigarettagyártó gépsort és 92 tonna vágott dohányt foglaltak le.

Az elkövetésben résztvevő személyek közül egy férfi van előzetes letartóztatásban, társa jelenleg is szökésben van. Ellene elfogatóparancs van érvényben. Az ilyen volumenű költségvetési csalás büntetési tétele kettőtől nyolc évig terjedő szabadságvesztés.