Meddig zuhan a gabonaár?

Vágólapra másolva!
A héten is tovább esett a főbb gabonák ára, mivel még mindig a túlkínálattól félnek a legtöbben. Pénteken viszont már kisebb visszapattanást láthattunk az árakban, mert olyan hangokat is hallani, hogy a piac nem veszi számításba az esetleges hidegebb időjárás okozta kockázatokat.
Vágólapra másolva!

Még mindig volt lejjebb

Nem állt még meg a gabonaárak zuhanása ezen a héten sem, a búza, a kukorica és a szójabab ára is tovább esett, amivel több éves mélypontokon tartózkodnak.

Ahogyan arról nem is olyan régen mi is beszámoltunk, az árzuhanás hátterében az áll, hogy nagyon jó termésre van kilátás, ami miatt felduzzadtak a gabonatartalékok. Ráadásul a minőség sem hagy kívánni valót maga után, hiszen például az amerikai szójabab termés kb. 74 százaléka kiváló állapotban van az USA mezőgazdasági minisztériumának (USDA) jelentése szerint. Ez pedig 1994 óta nem látott mértéket jelent.

Forrás: 123rf.com

Valamit még nem vettek számításba

Ugyanakkor pénteken már kisebb felpattanást lehetett látni a Chicagói árutőzsdén az említett három gabona árfolyamban, ugyanis az Amerikai kontinens északi területein hidegebb időjárásra lehet számítani.
Bár valószínű, hogy ez nem érinti a Középnyugatot, viszont Kanadában akár már fagyhat is a következő héten. Ilyen időszakban pedig a termés károsodhat fagy hatására.

A WeatherBELL Analytics úgy kalkulál, hogy az USA északabbi területein lévő gabonaföldeket is elérheti a hűvösebb időjárás több csapadékkal, ez pedig lassíthatja a búza betakarítását és akár minőségi gondokat is okozhat.

Az USDA szerint augusztus végéig a termés 38 százaléka lett betakarítva, ami elmarad az elmúlt öt év 65 százalékos átlagától. Vagyis több termés van kitéve az időjárás változékonyságának.

Mit mondanak a grafikonok?

Kérdés, hogy az árfolyamgrafikon látható támaszok meg tudják-e fogni az árfolyamot. A szójabab esetében egy 2012 végi mélypontnál lévő támasz nem tudta megfogni a terméket, míg a búza esetében még van tér lefelé. A kukorica esetében viszont úgy tűnik, hogy megpihent egy kicsit az árfolyam.

A Kukorica árfolyama (cent/véka) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

A szójabab árfolyama (cent/véka) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

A búza árfolyama (cent/véka) Forrás: Investor.hu, AmiBroker

Hogyan lehet gabonával kereskedni?

Az árutemékek árfolyammozgásaiból is tudunk profitálni, még akkor is, ha ez éppenséggel árcsökkenés. Ilyen esetben például úgynevezett short ügyletet köthetünk, amivel akkor gyarapodik befektetésünk, ha az adott termék ára csökken. Az Investor Trader rendszerein belül egyébként számtalan certifikát vagy ETF van, (olyan termékek amikkel lekereskedhetjük ezeket az árfolyamváltozásokat) amivel tudunk mondjuk búzával s kukoricával is kereskedni.

Ha esetleg nincs tisztában olyan dolgokkal, hogy mit jelent az ETF, vagy a certifikát, arról szeptemberben induló, ingyenes oktatássorozatunkon gyűjthet több információt. Ügyfeleinknek ugyanis ingyenes oktatásokat szervezünk, emellett pedig ingyen kaphatnak például kereskedési ötleteket és egyéb hírleveleket is. További információ itt.