Osztják az embargós támogatást a termelőknek

Vágólapra másolva!
A pénzt a beérkező igények sorrendjében ítélik oda a termelőknek.
Vágólapra másolva!

Az Európai Unió az oroszországi embargó által sújtott zöldség-gyümölcs ágazat megsegítésére közösségi szinten 125 millió eurónyi forrás biztosításáról döntött. A Földművelésügyi Minisztérium (FM) felhívja az érintett gazdák és termelői szervezetek figyelmét, hogy a támogatásra minél gyorsabban jelentkezzenek, az unió a pénzeket a beérkező igények sorrendjében ítéli oda.

Kik kaphatnak?

Az intézkedés a paradicsomra, sárgarépára, káposztára, paprikára, karfiolra és brokkolira, kígyó és konzerv uborkára, gombára, almára, körtére, szilvára, bogyós gyümölcsökre, csemegeszőlőre és kivire vonatkozik.

Hol kell jelentkezni?

Az intézkedésben való részvételi szándékukat a termelői szervezeteknek és a szervezetekben nem tag egyéni termelőknek a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnál kell bejelenteniük. Ehhez előtte megállapodást kell kötniük a piacról kivont árut fogadó intézménnyel, szervezettel.

Mi lesz az áruval?

A termékeket az unió gyakorlatilag felvásárolja, és kivonja a piacról. Ez úgy történik, hogy a termelő bizonyos árumennyiség után kártalanítást kap az EU-tól, ezt követően az adott árumennyiséget ingyenesen szét kell osztania, vagy odaadhatja állatokkal történő feletetésre és biogáz üzemekben történő felhasználásra. Támogatást az unió csak akkor ad, ha a termelő már leszerződött azzal az intézménnyel, ami az EU által felvásárolt termékeket fogadja.