Hatalmas olajipari bírság jöhet

BP napi grafikon
Vágólapra másolva!
További hatalmas büntetésekre számíthat a BP a 2010-es, Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófa miatt. A hírnek a részvényesek sem örülnek, jelentős mínuszt szedtek össze a cég papírjai. 
Vágólapra másolva!
  • Súlyos hanyagsággal és nemtörődömséggel kezelte a 2010-es, Mexikói-öbölbeli olajkatasztrófát a BP az amerikai bíróság tegnapi ítélete szerint.
  • Mint ismert 2010 áprilisában a BP egyik olajfuró-tornya robbant fel, és az annak következtében kiömlő olaj hatalmas természeti károkat okozott a Mexikói-öbölben. A katasztrófa az olajtársaságnak eddig 42 milliárd dollárjába került a büntetésekkel, kártérítésekkel, a környezet helyreállításának költségeivel és egyéb költségekkel együtt.
  • Az olajtársaságnak a tegnapi döntés miatt vélhetően további (a Reuters szerint akár 18 milliárd dolláros) bírságokkal kell szembe néznie.
  • A BP-nek egy korábbi bírósági döntés értelmében 9,2 milliárd dollárt kellett félreraknia a potenciális további bírságok fedezésére, de a mostani ítélet szerint lehet, hogy ez az összeg sem lesz elég.
  • A hírre 6 százalékot zuhant tegnap a BP árfolyama, mely ma folytatja mélyrepülését, és további 1 százalékkal került lejjebb.
BP napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu