Vágólapra másolva!
Egyedül a kínai tőzsdében van erő az ázsiai piacokon, így a Shanghai Composite ma új 15 hónapos csúcsot ütött. Amerikában lefordult a napközben ütött történelmi csúcsáról az S&P 500 és a Dow Jones, valamint az euró gyengülése is folytatódik.
Vágólapra másolva!

ÁZSIA: Csúcson a kínai tőzsde

  • A legtöbb ázsiai részvényindex 0,1-0,6 százalékkal gyengül a mai kereskedés során, egyedül a kínai Shanghai Composite tudja folytatni emelkedését, mely 0,8 százalékos pluszt szedett össze. A kínai index ezzel új 15 hónapos csúcsot ütött.
Forrás: Investor.hu

USA: Csúcsról fordult le az S&P 500

  • A biztató kezdés után a nap végére elfáradtak az amerikai részvényindexek, melyek 0,1-0,2 százalékos gyengüléssel fejezték be a kereskedést. Az S&P 500 és a Dow Jones tegnap ütött új történelmi csúcsáról fordult le.
Forrás: Investor.hu

  • Augusztusban tovább gyorsult az USA szolgáltató szektorának aktivitása a Markit és az ISM statisztikái szerint. A Markit által a szektorra készített beszerzési menedzserindex (PMI) augusztusi értéke 59,5 pontra emelkedett (várt: 58,5 pont), míg az ISM indexe 59,6 pontra ugrott (57,7 pont).
  • Részben a kedvező PMI-adatoknak, nagy részben az EKB további lazítása következtében bekövetkező euró gyengülés és dollár erősödés ma is folytatódik. Az EURUSD árfolyam már 1,293-nál jár, ami 14 hónapos mélypontnak felel meg.
  • A dollár erősödése nem kedvez az aranynak, mely ma 0,2 százalékos gyengülés után új három hónapos mélypontot ütött, és 1264 dollár körül mozog az árfolyama. A WTI nyersolaj árfolyama is gyengül, és már 94,5 dollárig tért vissza.
  • Túl magasak a kamatlábak az USA-ban a minneapolisi Fed elnöke szerint. A vezető az alacsony inflációval és a munkanélküliség elfogadhatatlanul magas szintjével magyarázza ezt, ami miatt szerinte kamatvágások lennének szükségesek. A piac ezzel ellenkezőleg hónapok óta arra számít, hogy hamarosan kamatot fog emelni a Fed.
  • Újabb perek indulnak a Bank of America (NYSE), a Citigroup (NYSE), a Barclays (London) és még 10 másik bank ellen, ezúttal az ISDA-kamatlábak manipulálása miatt. Egy alaszkai nyugdíjalap szerint a bankok 2006-tól 2014 januárjáig befolyásolták a kamatlábakat saját haszonszerzés céljából. A hírek nem viselték meg az amerikai bankok árfolyamát, a Bank of America 0,1 százalékot, a Citigroup 0,5 százalékot erősödött tegnap.
  • Augusztusban 2 százalékkal esett vissza a Gap (NYSE) legalább egy éve nyitva lévő üzleteinek forgalma éves alapon. Ez az elemzők által vártnál nagyobb visszaesés volt (-1,7%). A hírre 5,6 százalékot zuhant az árfolyam piaczárás után.
  • A pénzügyi rendszer stabilitása szempontjából kiemelt fontosságúnak minősítették a MetLife-ot (NYSE) az amerikai hatóságok. Emiatt szigorúbb hatósági vizsgálatok alá fogják vonni a biztosítót, és kiemeltebb figyelemmel fogják követni a működését. A MetLife nem ért egyet a "kiemeléssel”, ami ellen jogi akciókat is kilátásba helyezett. A részvény 0,7 százalékkal esett a hírre piaczárás után.