Nincs veszélyben a megtakarításunk

Vágólapra másolva!
A múltbeli megfigyelések azt mutatják, hogy a geopolitikai feszültségek kiéleződése nem jelent komoly veszélyt a részvénypiacokra, sőt inkább a kedvező beszállókat érdemes keresni az esetek többségében. Tutira persze ekkor sem mehetünk!
Vágólapra másolva!
  • Egyre több hír szól az elmúlt hónapokban a különböző geopolitikai feszültségekről, ráadásul egy amerikai felmérés szerint a befektetők 86 százaléka véli úgy, hogy jelenleg a geopolitikai helyzet jelenti a tőkepiacok számára a legnagyobb kockázatot.
  • Ennek ellenére az 5,7 milliárd fontos vagyont kezelő londoni Kleinwort Benson befektetési igazgatója szerint korántsem kell annyira az ukrán, a szír és a gázai konfliktustól tartani. Feltevése pedig egyáltalán nem alaptalan, hiszen a szakember 16 geopolitikai feszültséget vizsgált meg 1950-től fogva.
  • Elmondása szerint a történelem igen is mellette áll, hiszen az esetek csupán negyedében, azaz csak négyszer eredményeztek csökkenést a krízisek az S&P500 indexben, ha a kipattanástól számított egy év teljesítményét nézzük.
  • Példának okáért vegyük 2003-at, amikor is az USA háborúba bocsátkozott Irakkal, egy évre rá az S&P 35 százalékkal feljebb tartózkodott. De hasonló mértékű növekedést láthattunk az S&P-től a Szovjetunió és Afganisztán között 1979-ben kibontakozott háborút követő 12 hónapban is. Ekkor 30 százalékos pluszt szedett fel az index.
  • Persze biztos vételi jelzésként sem értelmezhetjük a konfliktusokat, a 2011. szeptember 11-e utáni egy évben például 16 százalékot csökkent az amerikai részvénypiac.
  • A befektetési szakember elmondása szerint a geopolitikai feszültségek továbbra is telis tele lesznek a sajtóval az elkövetkezendő hónapokban. Habár ezek némi kilengéseket okozhatnak a rövid távú piaci mozgásokba, ez ne tévesszen meg bennünket, ugyanis közép- és hosszú távon csupán minimális hatással lehetnek majd a tőzsdék teljesítményére.