Tovább gyengítik az eurót

Vágólapra másolva!
Nagyot gyengült az euró miután az EKB meglepetésre  visszavágta az alapkamatot és csökkenette a rátát is. Draghi a döntést követő sajtótájékoztatón elmondta, hogy lesz eszközvásárlási program, de az nem teljesen olyan lesz, mint az USA-ban. Egyelőre annak nagyságáról nem nyilatkozott. A hírekre a nemzetközi tőzsdék is kilőttek.
Vágólapra másolva!

15:32: Nem látnak tényleges deflációt

  • Bár alacsonyan alakulhat az infláció középtávon, nem gondolják, hogy tényleges defláció alakul ki. Ezt segíthetik a most ismertetett döntések is. Vége a sajtótájékoztatónak.
  • Az EURUSD 1,302 közelében maradt, míg az európai részvénypiacok is tartják (0,2-1,8 százalékos) pluszaikat.

15:15: Strukturális reformokra van szükség

  • Szükség van strukturális reformokra az eurózónában, hogy versenyképes legyen Európa. Ugyanis a strukturális reformok, a fiskális politika és a monetáris politika együtt tudja beindítani a növekedést. Szerinte nincs nagy vita az európai politikusok és a jegybankárok között.
  • A legutóbbi gyenge inflációs és GDP-növekedési adatok láttán, az EKB úgy látta meg kell erősíteni azokta a lépéseket, amiket júniusban bejelentettek. Így az új eszköz-fedezett értékpapírvásárlási programot értelmezhetjük az TLTRO-program (a bankoknak nyújtott olcsó hitelprogram)
    kiszélesítéseként.
  • Draghi utalt arra is, hogy 2012-es szintekre emelnék az EKB mérlegfőösszegét. Ez kb. 1000 milliárd eurós növekedés lenne. A Reuters akár 500 milliárd eurós eszközvásárlási programról írt, ami a TLTRO programmal együtt akár ki is adhatja az 1000 milliárdot.

14:55: Draghi: Ez nem egy QE-program

  • Ez nem egy amerikaihoz hasonló QE program Draghi szerint eltérő jellegéből adódóan. De pontosabb magyarázatot nem adott, és nem akart még számokról sem beszélni, arra októberig várni kell.
  • Ez volt az utolsó kamatvágás az EKB-tól, mondta el Draghi egy kérdésre. A lazító programról is tárgyaltak az ülésen, és volt aki agresszívabb, volt aki kevésbé agresszív lépést szeretett volna, mint amit ma bejelentettek.
  • Az EURUSD megnyugodni látszik 1,302 környékén, és a tőzsdék is visszaadtak valamennyit plusszaikból. De még mindig szépen emelkednek Európában (0,2-1,3 százalék).

14:37: Tényleg lesz eszközvásárlási program

  • Elkezdődött Mario Draghi sajtótájékoztatója. A pletykáknak megfelelően az EKB valóban elkezd egy "széles körű euróalapú eszközfedezett értékpapírvásárlási programot". A részletekről később tájékoztatnak, vagyis nem tudni mekkora lesz a keretösszeg. A Reuters akár 500 milliárd eurós csomagot is elképzelhetőnek tart. Ennek a programnak a lényege, hogy ezeket az eszközöket megvásárolják a pénzügyi cégektől, aki így pénzhez jutnak és a várakozások szerint többet hiteleznek.
  • Az EKB minimálisan csökkentette idénre és jövőre vonatkozó GDP-várakozásait, míg 2016-ra hasonló mértékben optimistább lett. (2014: 0,9%, korábban: 1%; 2015: 1,6%, korábban: 1,7%; 2016: 1,9%, korábban: 1,8%) Az inflációs várakozásokat is visszább vágták egy tized százalékponttal, 0,6 százalékra.
  • A hírekre az euró tovább esett, megérintve az 1,300-as szintet a dollárral szemben, ahonnan kicsit visszább jött. Míg az európai tőzsdék tovább folytatják hegymenetüket.

13:45: Meglepetés az EKB-tól

  • 0,05 százalékra vágta az alapkamatot az EKB, és a betéti rátát is csökkentette -0,2 százalékra. A hírekre az euró gyengülésbe kezdett, és ezzel 2013 óta a legalacsonyabb szintre ért a dollárral szemben. Az euróval szemben így a forint erősödni tud, jelenleg 312,5 közelében az árfolyam. Az európai tőzsdék is valósággal kilőttek, a kisebb mínuszokból 0,3-1,4 százalékos pluszba lendültek. Itthon az OTP tépték meg, közel 2 százalékos pluszával már 4430 forinton a bankpapír árfolyama.
Forrás: Investor.hu

  • A Reuters értesülései szerint az EKB egy 500 milliárd eurós kötvény- és eszköz fedezett értékpapír (ABS, Asset-backed security) vásárlási program bevezetését tervezi. Amit elvileg a délutáni sajtótájékoztatón jelenthetnek be.
  • Erre azért van szükség mivel az eurózóna továbbra is az alacsony inflációval és a gyenge gazdasági növekedéssel küzd. Az augusztusi infláció öt éves mélypontra esett (0,3%), míg a második negyedéves GDP-növekedés 0,7 százalékra lassult.
  • Legutóbb júniusi ülésén csökkentette az alapkamatot az EKB, amire akkor is nagy emelkedéssel reagáltak a tőzsdék, és gyengüléssel az euró. Akkor a sajtótájékoztatón további lépéseket jelentettek be, mint pl egy új LTRO-program.
Forrás: Investor.hu