Megint dollármilliókat kaszált Icahn

Vágólapra másolva!
200 millió dollárt zsebelt be legutóbbi befektetésén az aktivista befektetők keresztapja, Carl Icahn, legalábbis a Reuters erről számol be meg nem nevezett forrásokra hivatkozva. Az amerikai diszkontláncból, a felvásárlási csatába bonyolódó Family Dollarból szállt ki teljesen Icahn a hírek szerint.
Vágólapra másolva!
  • Kb. 200 millió dollárt (48 milliárd forint) kaszált legutóbbi befektetésével az aktivista befektetők keresztapja, Carl Icahn számolt be a Reuters. Icahn a Family Dollar részvényeit adta el teljes egészében, írja a hírportál meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.
  • A tőzsdecápa és cége még júniusban jelentette be, hogy több mint 9 százalékos részesedést szerzett a diszkont kiskereskedőben. Ekkor 13 százalékot ugrott a részvény árfolyama. Mivel azt pontosan nem tudni milyen áron vásárolta részvényeit Icahn ezért csak becslés ez a 200 millió dollár. (Carl Icahnről és aktivista befektetéseiről rengeteget írtunk már korábban.)

Aktivista befektető

Az aktivista befektető nagy mennyiségben vásárol a kiszemelt cég részvényéből, hogy aztán befolyásolni tudja stratégiáját. Ezek a cégek gyakran alulértékeltek, és az aktivista úgy próbálja növelni a részvényesi értéket, hogy saját embereit ülteti az igazgatóságba, és megpróbálja rákényszeríteni a menedzsmentet, hogy az ő elképzelése szerint alakítsák a stratégiát. Gyakran javasolja az osztalékfizetés vagy a részvény visszavásárlás emelését, költségek csökkentését, vagy az egyes üzletágak leválasztását.
Ilyen ismertebb nevek például Carl Icahn, David Einhorn, Daniel Loeb, Bill Ackman, vagy Nelson Peltz.

  • Július végén viszont már csak 3,6 százaléknyi Family Dollar részvénnyel rendelkezett Icahn, aki egyébként az aktivistákra jellemző módon nyomást gyakorolt a cégre. Nevezetesen, hogy olvadjon össze egy másik társasággal, mert ezzel tudnának értéket teremteni részvényeseiknek.
  • Akkor még a vállalat vezetősége nem támogatta az ötletet, viszont azóta mégis kirobbant egy kisebb felvásárlási harc a társaságért.
  • Ennek következtében pedig tovább szárnyalt az árfolyam, elérve a 80 dollárt. Amikor bejelentették Icahnék vásárlását júniusban még 60 dollár környékén volt az árfolyam.
  • A Dollar General legutóbb épp ezen a héten kedden emelte meg árajánlatát a Family Dollárra, most már 80 dollárt adna egy részvényért.
  • Icahn lépése, már ha igaz, hogy eladta a teljes pakkját, az azt is jelentheti, hogy nem bízik már abban, hogy tovább emelkedne az árfolyam. Ez pedig inkább negatív hírként értelmezhető, bár a hírekre egyelőre nem reagált a részvényárfolyam, továbbra is 80 dollár közelében áll.
  • Ugyanakkor az is érdekes, hogy Icahn nem várta meg az esetleges összeolvadást, ami elméletileg szinergiákkal járt volna, és mint ilyen még tovább emelte volna a részvényesi értéket (áttételesen az árfolyamot). Persze lehet, hogy ő csak rövid távra szánta ezt a befektetését, és inkább most bezsákolta a 200 millióját.
A Family Dollar árfolyama (NYSE) Forrás: Investor.hu, AmiBroker