Nagy érvágás lenne a boltosoknak a nemzeti italbolt

italbolt, ital, italpult, nemzeti italbolt,
A CBA Príma - Corso Gourmet felsőkategóriás boltcsoport új egységének italkínálata a főváros V. kerületében, a Váci utcában.
Vágólapra másolva!
Leginkább a kiskereskedők rezzentek össze az ismét felröppenő sajtóhírre, hogy a kormány esetleg az alkoholkereskedelmet is állami ellenőrzés alá helyezné. A kisebb üzletek bevételének jelentős része ugyanis italeladásból származik. A tét nagy, hiszen Magyarországon évi 300 milliárdot költenek italra. A kormány szerint a kérdés nincs napirenden, mégis minden érintett lázas számolgatásba kezdett.
Vágólapra másolva!

Nappal a bevétel 30 százaléka, éjszaka pedig akár 70 százaléka is az italeladásból van, mondták az Origónak a szerkesztőség közelében lévő egyik kisboltban.

A kisközértesek rettegnek

Arra voltunk kíváncsiak, hogyan érintené őket, ha a kormány - a dohányhoz hasonlóan - az italboltok piacát is átalakítaná. Az egyik közértben azt mondták, a dohányboltok miatt a hálózat 8 üzletéből 3 már bezárt, az italboltok pedig a maradékot tennék tönkre. A boltos meggyőződése, hogy - akár a trafikmutyi idején -, előre le lenne osztva, ki nyithatna italboltot.

Érzékeny terület

Óriási piacról van szó: a KSH adatai szerint Magyarországon évente 300 milliárd forintot költenek alkoholtartalmú készítményekre. A boltok bevételének átlagosan 10 százaléka alkoholos italok eladásból folyik be - mondta Vámos György. Az Országos Kereskedelmi Szövetség főtitkára szerint az alkohol érzékeny piaca a kereskedelemnek és a vendéglátásnak is.

Jönnek a nemzeti italboltok?

A dohány után 2015-től az alkoholkereskedelem is állami felügyelet alá kerül - írta a Napi Gazdaság kormányközeli forrásokra hivatkozva. A lap szerint a koncepciót véglegesítették, megvalósításáról pedig már elkezdődtek az egyeztetések a piac szereplőivel. A Válasz.hu azt írta, hogy a sör és a bor maradhat a kisközértek polcain, és csak a 15 százaléknál nagyobb alkoholtartalmú italokat száműznék a nemzeti italboltokba. Az Origóval a Kormányzati Információs Központ ugyanakkor azt közölte, hogy „az alkoholtartalmú italok kereskedelmének ügyéről a kormány nem tárgyalt, előterjesztés sem készült, és nincs a kormány napirendjén”. Vagyis jelenleg nincs szó nemzeti italboltok nyitásáról. Vámos Györgynek sincs információja a nemzeti italboltokról, de úgy véli, az alkohol-nagykereskedelmet kellene szigorítani, nem pedig a kis boltokban betiltani az alkoholtartalmú italok forgalmazását.

Sok üzlet nem élné túl, ha a dohány után az ital is kiszorul a polcairól Forrás: MTI/Simó Endre

A nagyok nem aggódnak

Minden piackorlátozó döntés érzékenyen érinti az Auchant, közölte az Origóval az áruházlánc. Az Auchannak azonban nem jelentene hatalmas bevételkiesést, ha kizárólag csak nemzeti italboltban lehetne alkoholt kapni. A multinál azt mondták, vásárlóik többsége jellemzően a heti, havi esetleg napi bevásárlását intézi szupermarketjeikben. Az Auchan Magyarországgal a kormány részéről nem egyeztetett senki, csak a sajtóból értesültek a nemzeti italboltok bevezetésének ötletéről.

Magánszemélyek rendelnek

Főleg magánszemélyek rendelnek a neten, fele-fele arányban sört, bort, illetve magasabb alkolholtartalmú italokat, mondta Ledvai Norbert. Az 5 éve indult budapesti italfutár cég vezetője szerint napi 5-10 rendelése van, és alkalmanként 4-5 ezer forint értékben kérnek tőle alkoholt. Ha kizárólag italboltokban lehetne alkoholt venni, 50 százalékos bevételkiesést jelentene neki, de akár a vállalkozása is megszűnhet.

Évi 300 milliárd italra Forrás: MTI/Nagy Zoltán

A feketepiacnak kedvezne?

A kereskedelemben az egyenlőség a legfontosabb - hangsúlyozta Vámos György. Az OKSZ főtitkára emlékeztetett, hogy a nemzeti dohányboltok bevezetésekor egyes kisboltok mellett nyithattak nemzeti dohányboltot a kereskedők, mások mellett pedig nem. Vámos szerint félő, hogy - a dohányboltokhoz hasonlóan - az italboltok megnyitása is jelentős bevételkiesést jelentene a büdzsének, a kisboltoknak, és ismét nagyobb teret kapnának a feketepiaci áruk. Míg a boltoknak korábban a cigaretta árusítása veszteséges volt, az alkoholtartalmú italok eladása után van némi hasznuk.

Eddigi veszteségek

A GKI Gazdaságkutató adatai szerint tavaly 70 milliárd forint bevételtől esett el a költségvetés a nemzeti dohányboltok miatt. Ebből évi 30 milliárd forint a dohány-kiskereskedelem átalakításának közvetlen vesztesége.