Ezért lesz egyre kisebb a csokoládé

Vágólapra másolva!
Bizonyára nem én vagyok az egyedüli, aki felfigyelt arra, hogy kedvenc csokoládéjának mérete összement az elmúlt években. Persze jobb esetben azért akad is némi öröm az ürömben, legalább mindez nem ment a minőség rovására.
Vágólapra másolva!
  • A csokoládé méretének csökkentése egyébként nem új keletű dolog, már évtizedekkel ezelőtt is éltek ezzel a lehetőséggel a gyártók. Egyébként ez a lépés még talán mindig barátságosabbnak mondható, mint egy jelentős áremelés, vagy a minőség romlása.
  • És hogy mi áll mindennek a hátterében? Nagyon egyszerű az ok, a gyártók ezzel a lépéssel kívánják ellensúlyozni a csokoládé egyik kulcsalapanyagának, a kakaóbabnak a drágulását. Utóbbi ára ugyanis az elmúlt egy évben több mint 30 százalékot emelkedett a gyengébb afrikai termés miatt. (A fekete kontinens igen fontos szerepet tölt be a kakaóbab terén, hiszen a termés közel háromnegyede innen származik.)
  • Ráadásul a Citi elemzői további drágulással számolnak a jelenlegi 3140 dolláros szintekről. Véleményük szerint az év végére a 3200, míg jövőre a 3400 dolláros szinteket is elérheti a kakaóbab tonnánkénti ára.
Forrás: Investor.hu
  • Egyébként, ha a kakaóbab jövőbeli teljesítményéből ön is szeretne részesülni, akkor van egy jó hírünk. Az ügyfeleink ugyanis könnyedén lekereskedhetik a fontosabb árupiaci termékeket ETF-ek és certifikátok segítségével. Ehhez pedig ugyebár csak ügyféllé kell válni, amit könnyedén elintézhető néhány kattintással az alábbi oldalon.
  • Arra az esetre is van egy jó hírünk, ha esetleg nincsen teljesen tisztában az ETF-ek és certifikátok működésével, ugyanis most szeptemberben induló oktatássorozatunkban részletesen foglalkozunk majd az értékpapírok ezen fajtáival is.