Letették a fegyvert a francia luxuscégek

Vágólapra másolva!
A világ legnagyobb luxuscége, a Louis Vuitton Moët Hennessy és kisebb riválisa, az Hermès megállapodtak egymással a régóta húzódó tulajdonosi vitában. A hírekre az Hermès árfolyama beszakadt (-6%), ellenben az LVMH-é 3 százalékot ugrott.
Vágólapra másolva!
  • A két francia luxuscég, a Louis Vuitton Moët Hennessy (LVMH) és az Hermès megállapodtak egymással a négy éve húzódó tulajdonlási vitában.
  • Az LVMH még 2010-ben fedte fel, hogy elkezdte felhalmozni az Hermès részvényeit, amivel összesen 23 százaléknyi részesedést szerzett riválisában. Az Hermès ezt egyértelműen ellenséges betolakodásként értelmezte.
  • A felek viszont ma bejelentették, hogy az LVMH és holding cégei ( a Christian Dior és a Groupe Arnault) eladják részvényeiket saját tulajdonosaiknak. Ezt előreláthatólag december 20-ig fogják levezényelni.
  • A tranzakciók után a Groupe Arnault (az LVMH fő részvényese), akinek tulajdonosa egyébként a leggazdagabb francia, Bernard Arnault 8,5 százaléknyi Hermès pakkal fog rendelkezni. Továbbá ezek a cégek megegyeztek abban is, hogy öt éven belül nem fognak részvényeket vásárolni az Hermèsben.
  • A hírekre az Hermès árfolyamát beszakították a befektetők (járt már -9 százalékban is, jelenleg -5,8%), mivel attól félnek, hogy az átruházott részvényeket az új tulajdonosok eladják majd. Ellenben az LVMH árfolyama 3 százalékkal halad felfelé.