Lendületbe jött a forint

vlagyimir putyin orosz elnök, kreml, moszkva
Russia's President Vladimir Putin chairs a Security Council meeting in the Kremlin in Moscow, on July 22, 2014. Putin promised today to do everything possible to influence pro-Russian separatists in eastern Ukraine and help ensure a full probe into the Malaysia Airlines crash last week. AFP PHOTO/ RIA-NOVOSTI/ POOL/ MIKHAIL KLIMENTYEV
Vágólapra másolva!
A forint nagy erősödésbe kezdett még délelőtt, amikor hírek érkeztek az ukrajnai tűzszünetről. Ezt később Moszkvából cáfolták, miszerint nem köthetnek fegyverszünetet, ugyanis nem érintettek a harcokban. Mindenesetre azt Putyin megerősítette, hogy tárgyal az ukrán elnökkel és támogatja, hogy véget érjenek az összecsapások a szeparatisták és az ukrán haderő között. Késő délután felé már 313,5-nél az euróval szembeni árfolyam.
Vágólapra másolva!

16:55: Kitart a lendület

  • Egészen a 313,5-ös szint környékére vágtázott le a forint euróval szembeni árfolyama késő délután felé. A nemzetközi piaci hangulat továbbra is támogató, de a feltörekvő piaci devizák egy része már mérsékelte erősödését.
  • Nem úgy a forint, aminél jobban ma csak a rubelnek megy az euróval szemben.
Forrás: Investor.hu

Ezzel pedig a forint újra lefordult a 315-317 körüli szintekről, kérdés hogy meddig tart ki a lendület. Ahogy látjuk az utóbbi pár hónapban nem sokáig tudott visszaerősödni. Legutóbb például az 50 napos mozgóátlagról nagyot pattant vissza az árfolyama.

EURHUF árfolyam Forrás: Investor.hu, AmiBroker

15:00: Kis szünet után újra jó erőben a forint

  • Továbbra is jó hangulat uralkodik a nemzetközi tőkepiacokon az orosz-ukrán helyzetről napvilágot látó hírek közepette. Bár az orosz cáfolat a tűzszünetről megakasztotta kicsit a piacokat, ezt hamar leküzdötték a tőzsdeindexek, és továbbra is emelkednek.
  • Itthon az OTP árfolyama közel 4 százalékos pluszban áll (4300 forint), így pedig a BUX index is 1,8 százalékkal menetel felfelé.
  • Közben a forint a dél körüli visszapattanása után három órakor már 314 alatt jár az euróval szemben (313,8), így visszatért a múlt hét csütörtöki szintekre.
  • Putyin Ulánbátorból úgy nyilatkozott, hogy ő támogatja a fegyverszünet lérejöttét Ukrajna és a szeparatisták között, viszont megerősítette a korábbi moszkvai kijelentést is, hogy ők nem köthetnek tűzszünetet, mivel nem érintettek a kérdésben.
Forrás: Investor.hu

11:25: Cáfolják a tűzszünetet az oroszok

  • A Kreml cáfolja azokat a híreket, hogy fegyverszünetet kötöttek volna az ukránokkal, méghozzá azért, mivel nincs közük a Kelet-Ukrajnában folyó harcokhoz, írja a RIA Novostyi. Bár az igaz, hogy a két államfő megbeszélésén egyeztettek, hogyan lehetne véget vetni a harcoknak.
  • A fejleményekre kicsit vissza is húzták a piacokat habár igaz, hogy még egyelőre csak pár tized százalékkal mérséklődtek a pluszok a vezető tőzsdeindexekben.
  • A forint, illetve az egyéb feltörekvő piaci devizák is meghátráltak, az EURHUF árfolyam például 314-ről egészen 314,7-ig jött vissza. (Bár reggel még 315,5-nél járt.)
Forrás: Investor.hu
  • Itthon az OTP a moszkvai cáfolatra visszább jött valamelyest, de nem tartott sokáig a megingás és jelenelg is 3 százalék közeli pluszban mozog (4291 forint). A Mol fél százalékkal emelkedik (12 065 forint), míg a Richter a kedvezőre vált nemzetközi hangulat mellett, a reggeli jó hírnek köszönhetően van 1,9 százalékos pluszban (3963 forint).

10:16: Bejelentik a fegyverszünetet az ukránok

  • Megállapodott egy tartós fegyverszünteben Vlagyimir Putyin orosz elnök és Viktor Poroshenko ukrán elnök Ukrajna Donbass régiójában, érkezett a hír. Közös megegyezést sikerült tető alá hozni azokban a lépésekben, amivel lehetővé válik a béke megteremtése, derül ki Poroshenko tájékoztatásából. Ez pedig megnyugtatta a befektetőket világszerte.
  • Mint ismert oroszbarát szeparatisták harcolnak már régóta az ukrán erőkkel a főként orosz lakta Donbass régióban.
  • Mindenhol ugottak egyet a tőzsdék, a BUX index egy százalék feletti emelkedésbe kapcsolt, köszönhetően az OTP megugrásának, a magyar bankpapír két százalék felett drágul és már 4250 forintnál jár. de a nagy orosz kitettséggel rendelkező Raiffesien már 6,6 százalékkal emelkedik és az Erste is 2 százalékkal halad felfelé.
  • Az orosz tőzsdeindexek pedig valósággal megtáltosodtak, a MICEX 3 százalékkal zakatol felfelé, míg az RTS közel négy százalékkal ugrott
  • Nyugat-Európában 0,8-1,5 százalék körüli pluszokat látni, a DAX például 9616 pontnál jár kora délelőtt.
  • A forinton is nagyot húztak a feltörekvő devizákkal egyetemben, amivel a tegnapi gyengülését semmissé tette a magyar fizetőeszköz. Ezzel az EURHUF árfolyam 314,2-nél mozog, míg a dollárral szemben 239, a svájci frankkal szemben pedig 260-nál jár a forint.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu