Az autógyárak húzzák a gazdaságot

Vágólapra másolva!
Majdnem négy százalékkal nőtt a GDP 2014 második negyedévében. A növekedésért főleg az autóipar felelős. Fontosabb exportpartnereink kilátásai romlanak, a beruházások üteme pedig várhatóan csökkenni fog, ezért a gazdasági növekedés nem lesz tartós.
Vágólapra másolva!

3,9 százalékkal nőtt a gazdaság a második negyedévben 2013-hoz képest, az előző negyedévhez viszonyítva pedig 0,8 százalékos volt a növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Jelentősen emelkedett a feldolgozóipar (9,0 százalék), az építőipar (19,1 százalék), de a mezőgazdaság (5,6 százalék) teljesítménye is. Emellett gyorsult a beruházások üteme, és tovább nőtt a háztartások fogyasztása. Lassult viszont az export és az import bővülése, 1 és 0,5 százalékkal.

Az autógyárak miatt nő

A részletes statisztika alapján kiderül, hogy a várakozásoknak megfelelően az ipari termelés húzta a növekedést, vélhetően a feldolgozóipar, és azon belül is az autógyártás, és a kapcsolódó beszállítói iparágak kiváló teljesítménye miatt - állítja Gabler Gergely, az Erste Bank vezető elemzője. A növekedést az ipar mellett a szolgáltató szektor bővülése magyarázza, és hozzájárult az építőipar és a mezőgazdaság is.

Több a beruházás

A fogyasztási oldalt tekintve messze a legnagyobb súlya a beruházásoknak volt a 3,9 százalékos növekedésből, 2,9 százalékért ez a szegmens felelős. A maradék 1 százalékot a lakossági és a kormányzati fogyasztás adta. Az export ezúttal kismértékben rontotta a növekedést.

Nem lesz tartós

Az első félév kiemelkedő növekedése átmeneti, az elkövetkező negyedévek lassulást hozhatnak - véli Gabler Gergely. Ez részben azért van, mert az eddigi jó adatok miatt egyre jobb bázishoz kell viszonyítani a növekedést. Másrészt azért, mert fontosabb exportpartnereink kilátásai romlanak, az állami beruházások (az EU-s pénzek lehívása) pedig várhatóan csökkenni fognak.