Bajba kerülhet a Goldman Sachs?

Banco Espirito Santo napi grafikon
Vágólapra másolva!
A csődközeli helyzetbe került Banco Espirito Santo hitelezőjévé vált júliusban a Goldman Sachs, Amerika egyik legnagyobb bankja. A pozíción pedig tetemes veszteségeket is elszenvedhet az óriásbank - írja a Financial Times.
Vágólapra másolva!
  • Főhet a feje az USA egyik legnagyobb bankjának, a Goldman Sachsnak. A pénzintézet ugyanis speciális termékeken keresztül a hitelezőjévé vált a csődközeli helyzetbe került, azóta kimentett Banco Espirito Santonak.
  • A Goldman Sachs júliusban 835 millió dolláros hitelt nyújtott kötvényeken keresztül a portugál banknak, pont néhány héttel annak állami kimentése előtt.
  • Mint ismert, a BES augusztus elején kapott egy 4,9 milliárd eurós állami mentőcsomagot a csődközeli helyzetből való kirángatása érdekében. A problémák miatt néhány hét alatt 80 százalékot zuhant a BES részvényeinek árfolyama.
  • A bennfentes hírek szerint a Goldman Sachs júliusban vásárolt be nagy tételben a BES különböző kötvényeiből annak reményében, hogy később profit reményében értékesíti azokat. Azonban a portugál bank problémáinak kirobbanása után a GS nem tudta eladni az eszközök egy részét, melyek így nála maradtak.
  • A Goldman Sachs befektetői attól tartanak, hogy ez a kitettség jelentős veszteségeket fog generálni a pénzintézetnek. Ezeken az eszközök ugyanis már nagymértékben veszítettek értékükből a bennfentes források szerint. Hogy pontosan mekkora veszteségeket értek el eddig ezen az ügyleten, arról nem szóltak hírek.
Banco Espirito Santo napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu