Mától tényleg odacsap a NAV, ha nem online az a kassza

Vágólapra másolva!
Augusztus 1-je volt az átállás végső határideje.
Vágólapra másolva!

Az adóhivatal szigorú szankciójára számíthat minden olyan vállalkozás, amely ma reggelre sem állt át a hagyományos pénztárgép használatára. A mulasztási bírság akár egymillió forintig terjedhet, illetve 12 munkanapos kényszerbezárásra, írja közleményében a Nemzeti Adó- és Vámhatóság.

A 2012. október 5-én született kormánydöntés után 2013. február 15-én jelent meg a konkrét időpontokat és ütemezést tartalmazó pénztárgéprendelet. A váltás már két év után több tízmilliárdos bevételben éreztette hatását, a korábbi évek trendjéhez képest kiugróan nagyobb áfát vallottak be a kereskedők az első negyedévben.

Tegnap volt az átállás végső határideje, a NAV adatai szerint a boltokban engedélyezett 146 géptípusból több mint 170 ezer darabot helyeztek üzembe. Az online adatkapcsolatra képes pénztárgépek részletes adatokat tárolnak, nyomon követhető például a napi szinten kibocsátott bizonylatok száma, a kasszában található pénz mennyisége. Az ellenőrök a távolból is folyamatosan nyomon követhetik egy üzlet forgalmát a Pénztárgép Felügyeleti Rendszeren keresztül, az adószabályokat kijátszó vállalkozások pedig számíthatnak a razziára.