Kezdődik a szokásos Apple-átverés

befektetés tőzsde varázslat kilátás jövő
Vágólapra másolva!
Holnap kezdődik az utolsó hét, ami még az új iPhone nélkül telik az Apple-nél. Vigyázat, aki ilyenkor az árfolyamból próbál kiindulni, az később szinte mindig megégeti magát!
Vágólapra másolva!

Kicsivel több, mint egy hetet, egészen pontosan 8 napot kell még várnunk arra, hogy az Apple lerántsa a leplet következő okostelefonjáról, az iPhone 6-ról. Mivel a vállalat bevételeinek igen jelentős része (negyedévente 55 százalék) származik a készülék eladásából, ezért kulcsfontosságú, hogyan fogadják a technológiai guruk, illetve mit gondol majd a nagyérdemű a legújabb zászlóshajóról.

Hiába van azonban még 8 napunk a következő iPhone-ig, addig már csak 5 kereskedési nap lesz, vagyis kezdetét veszi a termékbemutató előtti utolsó kereskedési hét az Apple részvényekkel.

Ha a múltba pillantunk, egészen pontosan a korábbi 7 iPhone bemutató idején látott árfolyamreakciókat vizsgáljuk, akkor érdekes kép tárul elénk. 7 alkalomból ugyanis mindössze kétszer, 2007-ben, és 2008-ban fordult elő olyan, hogy az iPhone bemutatása előtti, és az azt követő hétben is ugyanarra ment az árfolyam. A legutóbbi 5 alkalommal nem. Ha előtte emelkedett az árfolyam, akkor utána esett. Ha előtte esett, akkor viszont utána emelkedett. Tréfát űz a befektetőkből a részvény!

Forrás: Apple, Investor.hu

Ezt most akkor azt jelenti, hogy...?

Azt semmiképpen sem jelenti, hogy ha a következő egy hétben emelkedni fog az árfolyam, akkor a termékbemutató után árfolyamesés jön. Az, hogy a legutóbbi 5 évben ezt láttuk, az még nem garancia a jövőre. Elhanyagolható érdekességnél viszont azért több.

A jelenség ugyanis feltehetően nem a véletlen, hanem a "vedd meg pletykára, add el hírre" effektusnak köszönhető, és fordítva. A befektetők ugyanis jó eséllyel már az előtt beáraznak valamit, hogy az 100 százalékban megerősítést nyerne. Az iPhone-oknál, ahol naponta jöttek és jönnek új fotók a különböző termékbemutatók előtt ez nem is csoda.

Egy dolog biztos csak

Márpedig az, hogy nem lesz unalmas a termékbemutató, legalábbis a tőzsdén semmiképpen, látva az aktuális múltbeli reakciókat.

Azt viszont muszáj kiemelni, az iPhone 4 és 4S kivételével a következő 1 hónapban mindig mérséklődtek a pluszok, vagy éppen a mínuszok, vagyis korrigált a részvény. Ezzel együtt csak egyszer fordult elő olyan eset, hogy fordulat jött volna, 2012 szeptemberében, a történelmi csúcs idején.

Durran, vagy nem durran?

Ha pedig már történelmi csúcs, akkor azt is látni kell, hogy ismét elértük a történelmi csúcsot, miután az árfolyam az elmúlt hetekben-hónapokban folyamatosan emelkedett. Legyünk őszinték! Ebben pedig az új iPhone-nal kapcsolatos spekulációknak is szerepe volt/van.

Ez alapján simán elképzelhető, hogy a piaci szereplők jelentős optimizmusuk miatt szinte mindent beáraztak már, a tényleges termékbemutató pedig nem jelent majd akkora durranást (legalábbis tőzsdei szempontból). Ez egy esetleges profitrealizálásra is kitűnő lehetőséget adhat.

Ahogyan arra már a korábbi nagyobb elemzésben is felhívtuk a figyelmet, a fundamentális tényezők ugyanis még ott állnak a további emelkedés mögött, de már közel sem annyira erős lábakon, mint 6-8 hónappal ezelőtt. Őszintén szólva egyáltalán nem lennék meglepve, ha a termékbemutató után az árfolyam továbbra is a 100 dollár közelében maradna, vagy akár az alá is benézne.

Az Apple havi grafikonja (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Van viszont itt még egy dolog! Mégpedig az, hogy feltehetően nem csak új iPhone, hanem új termékkategória, az iWatch is érkezhet, ami azért okozhat meglepetéseket, tekintve, hogy a piaci szereplők talán még nem tudják pontosan, mivel is állnak szemben. Már csak azért is lehet érdemes figyelni majd a híreket, az új termékekről pedig természetesen az Investor.hu hasábjain is részletesen beszámolunk majd.