Hitelből fizetnénk az orvosnak

Vágólapra másolva!
A magyarok harmadának nincs félretett pénze.
Vágólapra másolva!

A magyarok 71 százaléka állítja, hogy csak akkor megy orvoshoz, ha már konkrét panasza van. Az egészségünkre költött összegekből is látszik, hogy inkább a már kialakult problémák gyógyítására, mint megelőzésére fókuszálunk. Évente összesen átlag 106 ezer forintot fordítunk az egészségre. A legtöbbet, 55 ezer forintot gyógyszerre költünk, különféle kezelésekre 33 ezret, az egészség megőrzésére szolgáló eszközökre pedig csak 19 ezret - derül ki a Cofidis Hitel Monitor második negyedéves eredményeiből.

Fizetnek, ha kell

A megkérdezettek több egészségügyi területen is szívesen fizetnek azért, hogy kiemelten foglalkozzon velük az orvosuk, ezért vonzónak tartják a magánegészségügyi ellátást. A legtöbben (69 százalék) fogászatért lennének hajlandóak fizetni, viszonylag magas a fizetési hajlandóság a szemészet (44 százalék) és a nőgyógyászat (46 százalék) esetében is. 20 százalék tartja valószínűnek, 4 százalék pedig biztos benne, hogy ha szükség lenne rá, akár hitelt is felvenne az orvosi számlák kifizetésére.

Nincs rá pénz

A lakosság csaknem háromnegyede nagy jelentőséget tulajdonít annak, hogy legyen biztonsági tartaléka egy váratlan egészségügyi kiadás esetére. A gyakorlatban jóval kevesebb embernek van megtakarítása, és a megkérdezettek harmada még egy kisebb egészségügyi kiadást sem tudna önerőből fedezni. A felkészületlenek aránya jelentősen csökkent az elmúlt két évben: míg 2012 első félévének végén 46, addig az idei év hasonló időszakában már csak 36 százalék azok aránya, akiket anyagilag váratlanul érne egy nagyobb kiadás.