Építőipar: rekord sok törlés júliusban

2014.09.01. 13:50

Feltűnő mélyponton a céglétszám az építőiparban: az ágazatban júliusban megszűnt 815 vállalkozás 73 százalékkal több a bázisnál. 2014-ben eddig csaknem 4000-rel kevesebb az építőipari cégek száma, mint január 1-jén, míg tavaly egész évben összesen 5700 szűnt meg, de a tendencia ezzel együtt biztató, írja az Opten.

A céginformációs szolgáltató igazgatója szerint a havi adatok ezúttal a technikai hatás tükrében ennyire feltűnőek, leginkább azért, mert a bejegyzések és a közzététel között eltelő jelentősen lerövidült. Mint lapunk is megírta, július óta a Cégközlöny nem hetente, hanem naponta jelenik meg. Ettől függetlenül a megszűnések száma magas a szektorban, de a kilátások javulnak, véli Tóth Tamás. Sok hetedik havi törlés tavaly még augusztusra vagy szeptemberre esett volna.

Tóth Tamás azért látja mégis biztatónak a helyzetet, mert a megszűnések között kevesebb a bírósági felszámolás. Tavaly júliusban a megszűnő cégek háromnegyede, idén viszont már csak valamivel több mint a fele tartozott ebbe a kategóriába. – „Ezzel együtt az építőipar továbbra is a fertőző ágazatok egyike, hiszen az arány az összes cég között már bőven 50 százalék alatt van” – figyelmeztet az Opten igazgatója.

Júliusban 307 új építőipari céget jegyzett be a cégbíróság. Ez az utóbbi hónapok 200 körüli adataihoz képest soknak tűnhet, de ha a technikai hatást leszámítjuk, nem jelent számottevő emelkedést: az év eddig eltelt részben a csaknem 4000 törléssel szemben 2300 új cég alakult. „Ez azért is kedvező adat, mert az új cégek között nem emelkedett azoknak az aránya, amelyek tulajdonosi vagy vezetői szinten összeköthetők korábban megszűnt cégekkel” – mondja Tóth Tamás. Az Opten igazgatója szerint a kormány szigorító intézkedéseinek köszönhetően az utóbbi időben visszaszorult az a gyakorlat, hogy a megszűnt cégek tulajdonosai vagy vezetői rövidesen új cégekben bukkannak fel, ami az építőiparban különösen jellemző volt.