Átmenetileg korrigálhat az euró

Vágólapra másolva!
Az elmúlt hetekben a dollár jelentős felértékelődést tudott felmutatni, mostanra viszont ismét érdekes szintekhez érkezett a páros árfolyama, így érdemes ismét figyelmet szentelni neki.
Vágólapra másolva!

Az árfolyam nagy lendülettel törte le a 2012. június óta élt emelkedő trendvonalat, illetve az 50 hetes mozgóátlagot, és jelenleg a támaszként szuperáló 200 hetes mozgóátlag környékén tartózkodik. A hetek óta tartó dollárerősödést elképzelhető, hogy a következő napokban egy kisebb korrekció fogja követni.

Az indikátorok vegyes képet mutatnak. Az RSI csökkenő trendben halad, ami bíztató a dollár erősödése szempontjából. A képet viszont rontja, hogy az MACD ugyan továbbra is eladási jelzésen áll, de szűkül előtte a tér, emiatt elképzelhető, hogy idővel vételi jelzésbe fog fordulni.

Amennyiben a 200 hetes mozgóátlagról egy felpattanás következne, akkor az ék alsó szélig gyengülhet a dollár. Ha ennek a szintnek sikerül álljt parancsolnia az árfolyamnak, akkor az azt jelentené, hogy a devizapáros sikeresen tesztelte vissza ezt az ellenállást. A sikeres visszateszt alapvetően a kialakult csökkenő trendet, vagyis a dollár jövőbeli erősödésének a folytatódását segítené.

EURUSD heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Az árfolyam május óta egy csökkenő trend szerint haladva letörte a meghatározó mozgóátlagokat, és a szaggatott vonallal jelzett emelkedő trendvonalat. Ez a trendvonal a heti grafikonon jelzett emelkedő ék alsó szélének felel meg.

Az átmeneti korrekció lehetőségét erősítik az indikátorok által adott jelzések. Az MACD hamarosan vételi jelzésbe fordulhat, illetve az RSI is elkezdett emelkedni a túladott zónán belül. Ez önmagában még nem elég, mert egy vételi jelzést csak akkor kaphatunk, ha az RSI újra a 30-as érték fölé tudna kapaszkodni.

Egy felpattanás esetén a dollár gyengülését a május eleje óta tartó csökkenő trendvonal, vagy a szaggatott vonallal jelzett hosszú távú emelkedő trendvonal állíthatja meg. Amennyiben ezek az ellenállások megfogják az árfolyam erősödését, és ezáltal sikeres a visszateszt, akkor hosszú távon tovább folytatódhat a dollár erősödése az euróval szemben.

Összegezve, az általunk korábban megadott célszintek továbbra is érvényesek, és fenntartjuk a véleményünket, miszerint a dollár hosszú távon további felértékelődést fog bemutatni az euróval szemben, de rövid távon egy kisebb korrekcióra lehet számítani.

EUR/USD napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu