Még alakul a rendszer: egy éve nyitottak a nemzeti dohányboltok

Nemzeti Dohánybolt illusztrációk Nemzeti Dohánybolt trafiktörvény trafikmutyi dohánykereskedelem cigaretta dohányzás cigi Nemzeti Dohánybolt trafiktörvény dohánykereskedelem dohányzás Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik felirat egy budapesti,12. kerül
Itt hamarosan Nemzeti Dohánybolt nyílik felirat egy budapesti,12. kerületi, korábban üresen álló üzlethelyiség kirakatában, 2013. május 6-án
Vágólapra másolva!
19 százalékkal nőtt a dohányáruk ára, a fogyasztásuk 17 százalékkal csökkent. A büdzsébe 33 milliárd forinttal kevesebb jövedéki adó folyt be. Ez a Nemzeti Dohányboltok első évének mérlege.
Vágólapra másolva!

Pont egy éve, 2013. július 1-jén, nyitottak az első körben koncessziót szerző nemzeti dohányboltok, ami után - 15 nap türelmi idő elteltével - minden más üzlet polcairól eltűntek a dohányáruk.

A rendszer azóta sem teljesen kiforrott, legutóbb egy hónapja kellett elköltözniük vagy bezárniuk a benzinkutakon illetve a nagy alapterületű üzletekben működő trafikoknak.

A pillanatnyi adatok szerint az országban 6005 nemzeti dohánybolt működik, ám több száz településen továbbra sem megoldott az ellátás, ezért jelenleg is folyamatban van az ötödik trafikpályázat.

A most üzemelő trafikok üzleti helyzete sem kimondottan rózsás: a májusi mérlegadataik alapján a társaságok döntő többsége veszteséges, egyes elemzések pedig arról számolnak be, hogy a trafikok mára mintegy kétmilliárd forintnyi lejárt tartozást halmoztak fel a dohánygyártókkal szemben.

NDN Nemzeti Dohánykereskedelmi Nonprofit Zrt. adatai szerint ugyanakkor a koncessziós díjak mintegy 99,7 százaléka eddig rendben befolyt a kasszába.

A dohánytermékek árusításának központosítása és szigorú ellenőrzése más pozitív változásokat is eredményezett: míg 2012-ben a kereskedők 58 százaléka értékesített fiatalkorúak számára dohányterméket, addig ez az arány mára 12 százalékra csökkent.

A feketepiac ugyanakkor továbbra is komoly problémát jelent, a NAV nyomozói ugyan időről-időre foglalnak le csempészett és engedély nélkül árusított szállítmányokat, de valószínűsíthető, hogy az illegális kereskedelem piaci részesedése továbbra is lényegesen nagyobb a korábban megszokottnál.