Mindenkinek elege van a kopasz, kigyúrt behajtókból

kopasz kigyúrt behajtók, ILLUSZTRÁCIÓ
Pécs, 2012. április 11. Gojkovics Tamás másodrendű vádlottat elvezetik az ellene és társa ellen folyó per tárgyalásáról, a Pécsi Törvényszéken. A törvényszék hatályon kívül helyezte az elsőfokú ítéletet annak a két férfinak az ügyében, akiket korábban letöltendő szabadságvesztéssel sújtottak, mert a vádlottak 2007-ben és 2008-ban uzsorakölcsönök adásával foglalkoztak Mohácson és környékén. MTI Fotó: Kálmándy Ferenc
Vágólapra másolva!
A követeléskezelők kivetnék maguk közül a szakma alját, és rendet tennének a piacon, ezért írtak egy törvénytervezetet.
Vágólapra másolva!

Ha a vasárnapi ebédhez készülődik, nem kell attól tartania, hogy a be nem fizetett lakáshitel-törlesztője miatt hívják fel telefonon, mert ez tilos. Ha viszont a gázszámlával vagy a telefonszámlával maradt el, elvileg akár óránként is bejelentkezhet a követeléskezelő, hogy a megbízója jussát kérje. A magyar szabályozás szerint adós és adós között óriási különbségek lehetnek, a pénzügyi szférában keletkező tartozások behajtása más elbírálás alá esik, mint a többi kifizetetlen számláé.

A piac tele van hasonló anomáliákkal. A Magyar Nemzeti Bank például arra kötelezi a követeléskezelőket (vagyis azokat a cégeket, amelyek a lejárt tartozásokat megpróbálják rendezni), hogy egymás után több felszólítást is küldjenek az adósnak, és csak fokozatosan nyomatékosítsák az igényüket. A Nemzeti Adatvédelmi és Információszabadság Hatóság viszont éppen e gyakorlat miatt folytat eljárást több követeléskezelő ellen, azt vizsgálva, hogy milyen alapon és milyen adatok birtokában írják a felszólításokat.

Bárki lehet behajtó

A követeléskezelés és a végrehajtás a hagyományosan szürke zóna, a piaci játékszabályok elvileg léteznek, de sokszor ellentmondásosak, túl bonyolultak, vagy szét vannak szórva az egyes törvényekben, önálló jogszabálya a szakmának nincs. Követeléskezelő bárki lehet, a biztonsági cégek például előszeretettel bővítik ezzel a tevékenységi körüket, erősebb embereik ráérő idejükben meglátogathatnak egy-két adóst. A szakmának elég rossz a hírneve, a közfelfogás általában a kopasz, kigyúrt, fekete ruhás fogdmegekkel azonosítja a szolgáltatást.

A valóságban a piac döntő részét a belvárosi irodaházakban ülő, call centerekben dolgozó kezelők alkotják, akik elsősorban áthidaló pénzügyi konstrukciókat kínálva próbálják elérni, hogy az adós könnyített feltételekkel, de fizessen. „Ha az ügyfél alapból nem zárkózik el, és kicsit is hajlandó együttműködni, akkor az esetek 50-60 százalékában találunk megoldást az adósság rendezésére” – mondja Felfalusi Péter, a Magyar Követeléskezelők és Üzleti Információt Szolgáltatók Szövetségének (MAKISZ) elnöke.

Úgy, mint az utazási irodák

A szövetség most készített egy törvénytervezetet, amely egyrészt azt célozza, hogy a kétes módszerekkel dolgozó társaságok ne végezhessék ezt a tevékenységet, másrészt azt, hogy a szabályok egységes jogi formát kapjanak. Elég komoly szűrőket próbálnak beépíteni azzal, hogy követeléskezelőt csak megfelelő pénzügyi végzettséggel, alaptőkével és felelősségbiztosítással rendelkezők indíthassanak. A javasolt szabályozás sok elemében az utazási irodák jogi keretrendszeréhez lenne hasonló, ahol az engedélyezés és a felelősségbiztosítás rendszere megakadályozza a komolytalan vállalkozók működését, illetve védi az ügyfeleket, ha azok tisztességtelenül járnak el. A tervezetet a MAKISZ ma juttatta el az MNB-nek, a napokba elkezdik a szöveg első egyeztetését.