Rossz időben is erősek a tőzsdék

Vágólapra másolva!
Jó hangulatban zajlik ma a kereskedés az ázsiai piacokon, így legalább ennyi optimizmust láthatunk ezen a mai borongós reggelen. Az európai piacokon is jó hangulat várható, 0,1-0,3 százalékos pluszok jöhetnek.
Vágólapra másolva!

Gyengébb, de így is pozitív adat Japánból

  • A vártnál alacsonyabb volt a japán ipari termelési adat, havi alapon csak 0,5 százalékos volt a növekedés, miközben az elemzők 0,9 százalékos bővülésre számítottak. Az előző havi 2,8 százalékos esés után azonban még így is jóval kedvezőbb adat érkezett.
  • A Nikkei ennek megfelelően ma 0,4 százalékos pluszban jár, de valamennyi fontosabb ázsiai piacon a vevők dominálják a kereskedést. Talán csak a hongkongi tőzsde lóg ki egy kicsit a sorból, ami 0,2 százalékos mínuszban jár.

Mozgolódik a mexikói milliárdos

  • Kisebb pluszban búcsúztatták a hetet az amerikai részvényindexek, melyek közül az S&P 500 0,2 százalékot, a Nasdaq 0,4 százalékot, a Dow Jones 0,03 százalékot erősödött. Az S&P 500 ma sorozatban a hatodik negyedévét zárhatja pluszban (ha nem történik hatalmas zuhanás a piacokon), és ilyen hosszú nyerő szériára 1998 óta nem volt példa.
  • Júniusban kis mértékben javult a fogyasztói bizalom az USA-ban a Michigani Egyetem fogyasztói bizalmi indexe szerint. Az index 82,5 pontra ugrott a májusi 81,2 pontról, amivel az elemzői várakozásokat is sikerült felülteljesíteni (82 pont).
  • A nyersanyagpiacokon folytatódik a lassú olajár-csökkenés, a WTI nyersolaj 0,4 százalékos gyengülés után 105,3 dollárig tért vissza. Az olaj kilenchavi csúcsáról ereszkedik lejjebb. Az arany két és félhavi csúcsa közelében, 1318 dollárnál mozog.
  • Carlos Slim milliárdos kivásárolja az AT&T (NYSE) America Movilban (Mexikó) meglévő tulajdoni hányadát 5,6 milliárd dollárért. Az AT&T azután vonul ki Mexikóból, hogy felvásárolta a DirecTV társaságot, mely az America Movil egyik legfőbb riválisa Latin-Amerikában.
  • A JP Morgan (NYSE) elemzői nyilvánosságra hozták a második félévre vonatkozó kedvenc részvényeiket. A szakértők szerint többek között az Apple (Nasdaq), a Facebook (Nasdaq) és a General Motors (NYSE) papírjai teljesíthetnek kiemelkedően az év második felében. A technológiai kispapírok túlnyomó többségével viszont inkább pesszimistának bizonyulnak az elemzők.
  • További visszahívásokat jelentett be a General Motors (NYSE). Az autógyártó további 428 ezer autóját rendeli vissza, ezúttal szoftverproblémák miatt. Az autókban a sebességváltó magától neutral fokozatba kapcsolhat, ami miatt elgurulhatnak álló helyzetben. A visszahívások a cég utcai terepjáróit érintik (Chevrolet Silverado, GMC Sierra). A GM 0,8 százalékot esett pénteken.
  • Az első félévben 1,75 ezer milliárd dollár értékben hajtottak végre felvásárlást és összeolvadást a vállalatok világszerte. Ez 75 százalékos növekedést jelent 2013 első félévéhez képest, és 2007 óta a legnagyobb M&A aktivitásáról árulkodik.
  • A jelenlegi negyedévben csak 92,7 milliárd dollár értékben hajtottak végre sajátrészvény-vásárlásokat a vállalatok. Ez kisebb csökkenésnek felel meg az első negyedéves 138,5 milliárd dollár után, ami rossz hír a tőzsdék számára, ugyanis ezek a tranzakciók is árfolyam-emelő hatással bírhatnak.