Egymást zabálják fel a vállalatok

Vágólapra másolva!
Hétéve nem látott mértékben hajtottak végre felvásárlást, vagy olvadtak össze riválisaikkal a vállalatok világszerte. A vállalatok összeborulását most számos tényező támogatja, ami a felvásárlási aktivitás megugrásához vezetett. 
Vágólapra másolva!

Az elmúlt hetek-hónapok folyamatosan a nagy vállalati felvásárlásoktól, összeolvadásoktól voltak hangosak, ami arról árulkodott, hogy a cégek nem tétlenkednek ezen a téren. Gondoljunk csak a Vivendi francia mobilegységének, az SFR-nek a 13,5 milliárd eurós eladására, a Medtronic és a Covidien lehetséges 43 milliárd dolláros összeolvadására, vagy az Allergan lehetséges egymilliárd dolláros bekebelezésére.

A jelentősen megélénkülő felvásárlási aktivitás eredményeként ebben az évben már 1,75 ezer milliárd dollár értékben hajtottak végre ilyen tranzakciót a vállalatok, ami 75 százalékkal több a 2013 első felében végbement ügyletek összegénél. Ráadásul az 1,75 ezer milliárd dolláros összeg hétéves csúcsnak felel meg, legutóbb csak 2007 első felében ment végbe ennél nagyobb értékben felvásárlás, összeolvadás világszerte.

A vállalatok az Egyesült Államokban a legaktívabbak, ahol 748,5 milliárd dollár értékű felvásárlás ment már végbe ebben az évben. Ázsiában ez a szám 327,8 milliárd dollár, ami 85 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Európában pedig 509 milliárd dollárra duplázódott meg a felvásárlási tranzakciók volumene.

A vállalatok több okból igyekeznek összeborulni egymással. Az egyik mozgatórugó, hogy az amerikai vállalatok egy európai riválisuk felvásárlásával igyekeznek átköltöztetni adózási székhelyüket egy alacsonyabb adókulcsú országba. Ez leginkább az egészségügyi cégekre jellemző, legutóbb a már említett Medtronic próbálta részben ebből az okból bekebelezni az ír székhelyű Covidient, de a Pfizer is ilyen módon profitálhatott volna az AstraZeneca -azóta kudarcba fulladt - felvásárlásából.

Az egészségügyi vállalatok egyébként a legaktívabbak idén a felvásárlási piacon, a teljes tranzakciók 18,2 százalékáért felelnek, tehát 317,4 milliárd dollár értékben ment végbe felvásárlás, összeolvadás a piacukon.

A másik ok, hogy a rekordalacsony kamatkörnyezetben a vállalatok nagyon olcsón tudnak hitelhez jutni, és így olcsón tudják a felvásárlásokat finanszírozni. Ezen túl a részvénypiaci rali során megdrágult részvényeiket jobb eséllyel tudják felajánlani cserealapként az ügyletek során.