Az Északi-tengeren terjeszkedik a Mol

A vásárolt mezők elhelyezkedése
Vágólapra másolva!
6 darab Északi-tengeren lévő kutatás-termelési licenszben vásárolt részesedést a Mol 130 millió dollár fejében.
Vágólapra másolva!

A Mol tájékoztatása szerint a társaság aktív portfólió fejlesztési stratégiájának megfelelően adásvételi szerződést kötött a Premier Oil UK Limited céggel, 6 tengeri kutatási-termelési licensz részesedésének megvételéről, amelyek az Északi-tenger középső részén találhatóak.

A portfólió magában foglalja a Scott (21,84%), a Rochelle (15%) és Telford (1,59%) mezők nem operált részesedését, valamint részesedést ad további kutatási területeken. Az említett mezők operátora, a régió egyik legnagyobb és legelismertebb vállalata, a Nexen.

A vásárolt mezők elhelyezkedése Forrás: Mol

A portfólió 2014 eddig eltelt időszakában átlagosan 3,7 ezer hordó szénhidrogént termelt napi szinten, míg a portfólió kitermelésének csúcsa várhatóan 6,2 ezer hordó lesz, melyet 2016-ban érhet el. A Mol teljes egyesült királyságbeli portfóliójának kitermelési csúcsa 2018-ban várható napi 20-22 ezer hordóegyenérték szinten.

Az akvizíció eredményeképpen a becsült "2P" készletnövekedés 14,3 millió hordó-olajegyenérték a három termelő mezőből (Scott 9,3 millió hordó; Rochelle 4,4 millió hordó; Telford 0,5 millió hordó), melynek 73 százaléka kőolaj, 27 százaléka pedig földgáz. A meglévő készleteken felüli 7 millió hordóegyenérték kitermelhető prognosztikus vagyon további növekedési potenciált jelent.

A vételár 130 millió dollár (azaz közel 30 milliárd forint), az összeg azonban a 2014 második felében esedékes zárásakor módosulhat. A közlemény szerint a csoport működési cash-flowja teljes egészében fedezetet nyújt a tranzakcióra a 2014-es organikus beruházásokon felül.

A Mol első északi-tengeri bevásárlását még decemberben jelentette be, amikor is mintegy 375 millió dollárt költött el új mezőkre, melyeket a német BASF-hez tartozó Wintershall-tól vett meg.

Az újabb befolyásszerzés pozitívan érékelhető, hiszen a Mol számára létfontosságú, hogy megállítsa a csökkenő tendenciát mutató kitermelését. Ráadásul a tranzakció újabb fontos lépés egy stabil és jelentős mértékű északi-tengeri portfólió kialakításában.