Zsákolják a Molt a bennfentesek

Vágólapra másolva!
Tekintélyes mennyiségű Mol-részvényt vásárolt csütörtökön az olajtársaság finomítói üzletágának ügyvezető igazgatója, Horváth Ferenc. Ráadásul ma újabb bennfentes vásárolt be az olajpapírból Dr. Világi Oszkár, a Slovnaft elnök-verzérigazgatójának személyében. A bennfentes vételek úhy néz ki, hogy visszacsalogatják a vevőket a Mol piacára, igaz a csütörtöki nagy eladó titokzatos kiléte, és az INA változatlanul bizonytalan sorsa még óvatosságra inthet a Mollal kapcsolatban. 
Vágólapra másolva!

A BÉT tájékoztatása szerint tekintélyes mennyiségű, 4000 darab Mol részvényt vásárolt tegnap az olajtársaság downstream (tehát a finomítói és kereskedelmi) üzletágának ügyvezető igazgatója, Horváth Ferenc. Horváth 12 100 forintos átlagárfolyamon vásárolta meg a papírokat, így összesen 48,4 millió forintot költött a részvényekre. A tegnapi tranzakcióval pedig már 28 198 darab Mol részvény van az igazgató birtokában.

Azonban nem ő volt az egyetlen bennfentes, aki bevásárolt a Mol részvényekből. A társaság péntek délutáni közleménye szerint ma már Dr. Világi Oszkár, a Mol igazgatóságának tagja, illetve a Slovnaft elnök-vezérigazgatója is vásárolt 2310 darabot az olajpapírból 12 080 forintos átlagáron. A 27,9 millió forintnyi összértékű tranzakciót követően 13 610 darab Mol részvénnyel rendelkezik Világi.

A nyilvánosságra hozott vezetői részvényvásárlásokat akár pozitív jelnek is vehetjük, mivel általában optimizmusra adhat okot, ha egy bennfentes személy veszi a vállalatának a részvényeit. Ezek a céghez közel álló személyek nyilvánvalóan közelebbről látják a cégük működését, így Horváth és Világi is belülről úgy láthatja, hogy a Mol részvényei a jelenlegi árszinteken érdemesek a vásárlásra.

Ha ilyen méretű részvénypakkok cserélnek gazdát, az a papír grafikonján is kedvező fordulatot idézhet elő. Erre a fordulatra szükség is lenne a vételi pozíciókban ülők szempontjából, mivel a Mol nagy zuhanást mutatott be az utóbbi napokban. Egyelőre úgy néz ki, hogy meg is érkeztek a vevők, hiszen az olajpapír kora délután 2 milliárd forintos forgalom és 1,1 százalékos plusz mellett ismét a lélektani jelentőségű 12 000 forintos szint felett tartózkodik.

A befektetőknek vélhetően a tegnapi nagy mélyrepülés ugrik be először, amit a Mol egyik titokzatos nagybefektetőjének eladásai idéztek elő. A Mol grafikonján így egy nem igazán szép alakzat, egy dupla alj kezd kirajzolódni, amit ha letörne az árfolyam, az újabb eséseknek ágyazhatna meg. A mostani bennfentes vétel azonban kedvező esetben pozitív katalizátorként is szolgálhat, ami a technikai képet is szebbé teheti.

Mol heti grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Természetesen még a bennfentes személyek sem látják előre az árfolyammozgásokat, így semmilyen garancia nincs rá, hogy a jelenlegi, három hónapos mélypontról erőteljes emelkedésbe kezd majd a Mol árfolyama. Ahogy azonban tegnap is írtuk, a jelenlegi árszinteken már fundamentálisan alulértékeltnek tartjuk az olajcég részvényeit, ami bennfentes vétellel együtt akár újra a Mol piacára csalogathatná a vevőket.

A mérleg másik serpenyőjében természetesen még ott van az a bizonytalanság, amit a csütörtöki nagy eladó titokzatossága jelent. Továbbra sem tudni, hogy ki borította piacra a hatalmas mennyiségű Mol-pakkját, ami egyelőre óvatosságra int minket az olajtársasággal kapcsolatban.

Nem beszélve az INA továbbra sem rendeződött sorsáról, ami szintén bizonytalansági tényezőnek számít a Mol esetében. Ahogy azt korábban is írtuk, érdemben az mozdíthatná ki az árfolyamot a jelenlegi mélységekből, ha az INA sorsa végre rendeződne. Ezzel kapcsolatban viszont az elmúlt hónapok sem hoztak igazi áttörést.