Lábadozik az építőipar

Vágólapra másolva!
2014 második negyedévében több mint 550 cég szűnt meg havonta, de a nagy adósságot hátrahagyó, felszámolt cégek száma folyamatosan csökken.
Vágólapra másolva!

A magasépítésben is megindul a lassú bővülés, mondja Tóth Tamás. Az Opten ügyvezetője szerint a megrendelés-állomány növekedését ugyan még mindig szinte csak az állami beruházások biztosítják, azonban az alacsony ingatlanárak és az olcsó hitelek is élénkíthetik az ágazatot. „Harmadik hónapja csökken a felszámolási eljárás eredményeként törölt cégek száma. Májusban 309 ilyet regisztráltunk, vagyis egyre kevesebb cég búcsúzik úgy a piactól, hogy adósságokat hagy hátra, és ezzel másokat is bajba sodor” – mondja Tóth Tamás.

Májusban mindössze 222 cég alakult az ágazatban. Az Opten ügyvezető szerint ez a kormányzati intézkedések eredményét tükrözi, a szigorított felelősséget és a komolyabb ellenőrzéseket. Az Opten Cégfluktuációs Indexe 2013 harmadik negyedévéhez képest most először mutat csökkenő tendenciát. Az ágazatban várhatóan az első negyedévinél kissé magasabb, de a megszokottól alig eltérő végrehajtási számokat láthatunk.