Vágólapra másolva!
Először rosszul fogadták a befektetők a vártnál lényegesen rosszabb amerikai GDP-adatot, viszont zárásra sikerült a pozitív tartományba emelkedniük.
Vágólapra másolva!

Zárásra magukhoz tértek a New Yorki tőzsdék a gyenge amerikai GDP-adatot követő kisebb csökkenésekből, és végül 0,3-0,7 százalékos pluszokat hoztak össze. A 2,9 százalékos zsugorodás 2009 eleje óta nem látott mélységeket jelent. A Nasdaqnak ment a legjobban, amivel a technológiai túlsúlyos index 2000 áprilisa óta nem látott csúcsokig emelkedett (4379 pont).

A vevők uralják a mai kereskedést az ázsiai piacokon, a főbb benchmarkok 0,3-0,9 százalék körüli pluszban mozognak. A jó hangulat a tegnapi optimista hangvételű amerikai kereskedési hangulatból táplálkozhat, miután a beszerzési menedzserindexek a vártnál erősebbek lettek.

Nagyot emelkedett a Google árfolyama (+2,3%), miután a technológiai óriás megtartotta éves fejlesztői konferenciáját. Többek között új androidos okosórák jönnek a Samsungtól és az LG-től, és jön az Android TV is, amivel tévés műsorokat és egyéb streamelt tartalmakat lehet majd nézni az internetről.

A dollár gyengült az euróval szemben a vártnál lényegesen gyengébb első negyedéves GDP adatra, a jegyzés az 1,3600-os szintekről egészen 1,3650-ig szúrt fel. Jelenleg 1,3635-nél jár az EURUSD árfolyam.

A második negyedévben bejelentett vállalati részvény visszavásárlási programok értéke 92,7 milliárd dollárra csökkent az első negyedévben látott 138,5 milliárd dollárról, számol be a TrimTabs Research. Ez hét negyedéve a legalacsonyabb érték, ami rossz hír lehet a részvények szempontjából, ugyanis mind a céges EPS-t fűtötték, mind pedig támogatták az árfolyam emelkedést.

Komoly pofont kaptak az amerikai olajfinomítók, a Valero árfolyama 8,3 százalékot, a Marathon Petroleum 6,3 százalékot, míg a Phillips 66 4,2 százalékot esett. Azt követően öntötték be a részvényeket, hogy az amerikai kormányzat részlegesen engedélyezte az „ultra könnyű olaj” (ultra light oil) egyik típusának exportját. Ez pedig azt jelentheti, hogy az alacsonyabb amerikai árak közelíthetik a magasabb nemzetközi árakat, ami a finomítóknak hátrányos.

Nincs még vége a General Motors kálváriájának, ugyanis a gyártó szerdán arra figyelmeztette észak-amerikai értékesítőit, hogy egyelőre ne árusítsák egyik legjobban fogyó Chevrolet Cruze autójukat, mert lehet, hogy nem megfelelő légzsákokat építettek be egyes modellekbe. Tegnap a GM árfolyama 1,4 százalékot emelkedett, míg zárás után 0,5 százalékos mínuszba csúszott.