Mázli, ha a főnök is vébéfüggő

nigéria - argentína, f-csoport, foci vb 2014, gól, ahmed musa
PORTO ALEGRE, BRAZIL
2014. június 25., Ahmed Musa ünnepli második gólját az Argentína elleni csoportmeccsen
Vágólapra másolva!
Ha egy olimpia vagy világbajnokság eseményei felborítják a hétköznapjainkat, az nyilván a magánügyünk. De az már munkahelyi kérdés, ha késünk a munkából, délután kiesik a klaviatúra a kezünkből, vagy egész nap a Facebookon lógva próbálunk tájékozódni.
Vágólapra másolva!

Arról természetesen szó sincs, hogy a munka törvénykönyve vébé-barát volna, sehol sem találunk arra utalást, hogy a munkáltató köteles volna integrálni a világméretű sportesemények hatását a rutinba, de jó okunk van számolni az emberi tényezővel. Bizonyos körülmények között a döntéshozók adhatnak kedvezményeket. „Ilyenkor azonban fontos szem előtt tartani, hogy ne azok járjanak rosszul, akiket nem érdekel a foci” – mondja Torsten Braner, a Taylor Wessing nemzetközi ügyvédi iroda partnere.

2014. június 25.: Ahmed Musa ünnepli második gólját az Argentína elleni csoportmeccsen Forrás: Getty Images/2014 Getty Images/Paul Gilham

Jogosulatlan távolmaradás, ad-hoc szabadságigénylés, a közösségi média túlzott használata munkaidőben – leginkább ezekkel a problémákkal találkozhat egy munkáltató a labdarúgó-világbajnokság első kick offja után. Léteznek azonban olyan megoldások, amelyekkel mind a focirajongó, mind a teljesen közömbös munkatársak jól járnak.

Egyértelmű szabályok

Ilyen például, ha a vezető egyértelművé teszi, hogy a sportesemények idején ugyanaz érvényes a munkaidő alatti szünetekre, a betegállomány kérdésére, a jogosulatlan távolmaradásra – elfogadhatatlan, ha valaki azért nem megy be a munkahelyére, mert meccset akar nézni –, mint a nyugalmi időszakokban. Annak is egyértelműnek kell lennie, hogy semmilyen mérkőzés nem felmentés a munkahelyi alkoholfogyasztásra, vagy arra, ha valaki ittasan, másnaposan megy be dolgozni.

Ugyanakkor, mondja Torsten Braner, érdemes megfontolni, hogy a legfontosabb mérkőzéseket nézhessék a munkatársak az irodai televíziókon. „Ha a találkozót csak online lehet nyomon követni, akkor a hirtelen megnövekedett adatforgalom zavart okozhat a cég normális munkamenetében. Fontos, hogy akkor se sérüljenek a vállalati szabályok, ha a munkatársak követik a meccseket.”

Braner szerint a vezetőnek érdemes kivételes rugalmassággal kezelni a kérdést. Annak, aki a meccsek kedvéért korábban kezd, megengedheti, hogy korábban is végezzen, de ennek alapja a nyíltság és az őszinteség. Minden fél világosan fogalmazza meg az elvárásait.

Tekintettel arra, hogy Európát több időzóna elválasztja el a labdarúgó-világbajnokság helyszíneitől, érdemes rugalmasan hozzáállni a munkaidő kérdéséhez. Torsten Braner arra is felhívja a figyelmet, hogy bár a munkáltatót semmilyen jogszabály nem kötelezi, hogy zöld utat adjon a rovidített műszakoknak, ha mégis így tesz, a fair play szellemében ki kell találnia valamit, amivel azoknak is kedvez, akiket hidegen hagy a világbajnokság.