Mégis összejöhet a hatalmas felvásárlás?

Vágólapra másolva!
Egymilliárd dollárért vásárolt részesedést John Paulson hedge fundja a botoxokat gyártó Allergan gyógyszeripari vállalatban. Paulsonék így a cég egyik legnagyobb tulajdonosává váltak annak érdekében, hogy a nagyobb befolyásukkal elősegíthessék az Allergan összeolvadását a rivális Valeanttal. 
Vágólapra másolva!
  • Nem mindenki nyugszik bele abba, hogy a botoxokat gyártó Allergan vezetősége elutasította a rivális Valeant felvásárlási ajánlatát. Ilyen befektető John Paulson, a világhírű menedzser is, aki a Paulson & Co nevű hedge fundján keresztül hatalmas részesedést vásárolt az Allerganban.

Ez oké, de mi az a hedge fund?
A hedge fund egy kevéssé szabályozott befektetési alap, amely jellemzően csak szűk körű, vagyonos befektetők részére elérhető, akik a tőke arányában vett fix díjon felül gyakran sikerdíjat fizetnek az alap menedzserei részére.
A hedge fundok lazább szabályozásukra és zártkörűségükre tekintettel sokkal komplexebb, egyedibb, és gyakran kockázatosabb befektetési stratégiákat tudnak megvalósítani, mint a legtöbb más vagyonkezelési megoldás, sokkal széleskörűbb eszközöket felhasználva. Ez többek között az árfolyam csökkenésére spekuláló short pozíciókat, összetett, akár tőzsdén kívüli származtatott termékeket, illetve a saját tőkén felüli kitettség, a tőkeáttétel felhasználását jelenti. Ebből kifolyólag gyakran magasabb hozamokat tudnak elérni.
A hedge fund magyar fordítására nincs egységesen elfogadott kifejezés. A médiában gyakran megjelenik a fedezeti alap, árfolyamkockázati alap szóösszetétel, de egyik sem fedi a Hedge fund definíciójának lényegét, így a leggyakrabban a szakmai anyagokban is az eredeti Hedge fund kifejezés szerepel. A "hedge" szónak valóban a fedezés a magyar megfelelője, azonban ez eredetileg is arra vezethető vissza, hogy a Hedge fund-ok hőskorukban gyakran egyes pozíciókkal ellentétes irányú, vagy azok kockázatát lefedező pozíciót vettek fel hasonló eszközökben, derivatív termékekben.

  • Bennfentes források szerint Paulsonék 6 millió darab Allergan-részvényt vásároltak nagyjából egymilliárd dollárért, amivel a cég egyik legnagyobb tulajdonosává váltak.
  • Paulsonék így kívánják elősegíteni a felvásárlás megvalósulását. A neves hedge fund ugyanis támogatja a Valeant és az Allergan összeolvadását, és most, hogy nagytulajdonosokká váltak a botox-gyártóban, jó eséllyel segíthetnek véghez vinni az ügyletet.
  • Paulson nagy szövetségese egy másik hedge fund gurunak, William Ackmannak, aki az élharcosa a tervezett felvásárlásnak. Ackman és a Valeant jelenleg támogatókat keres az Allergan részvényesei között, hogy azok segítségével a felvásárlást nem támogató Allergan igazgatósági tagok helyére a velük szimpatizáló embereket ültethessék be.
  • Ehhez egy rendkívüli közgyűlést kellene összehívni, amihez szükség van az Allergan részvényeseinek legalább 25 százalékának a támogatására.
  • A Valeant vezérigazgatója szerint eddig az Allergan tulajdonosainak nagyjából a 20 százalékát sikerült maguk mellé állítani, Paulson részesedés szerzésével ez az arány további 2 százalékponttal nőtt.
  • Így a csata továbbra is nyílt, a Valeant tovább reménykedhet, hogy végül mégis sikerül bekebeleznie riválisát.
  • Paulsonék "csatába szállásának" mindkét vállalat részvényesei megörültek, így a Valeant papírjai 4,5 százalékot, az Allergané 2,3 százalékot drágultak tegnap.
Allergan napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Valeant napi grafikon Forrás: AmiBroker, Investor.hu

Korábbi cikkeink a témában: