Libanonban és Argentínában is irodát nyit a jegybank

Vágólapra másolva!
A Magyar Nemzeti Bank hat kapcsolattartó iroda megnyitásával erősíti külföldi jelenlétét. A jegybank olyan egzotikus helyeken is megjelenik, mint például Bejrút vagy Buenos Aires, illetve Hamburgban is lesz irodája.
Vágólapra másolva!

A következő hónapokban New Yorkban, Párizsban, Hamburgban, Rómában, Buenos Airesben és Bejrútban nyílnak meg a Magyar Nemzeti Bank irodái. Az MNB hivatalos közleménye szerint a cél az, hogy a magyar jegybankot és a bankban folyó elemzőmunkát bekapcsolják a nemzetközi tudományos vérkeringésbe, illetve erősítsék a társ- és partnerintézményekkel fennálló szakmai együttműködést.

A jegybank érdeklődésünkre egyelőre nem árult el részleteket arról, hogy milyen szakmai szempontok alapján van szükség éppen ezekben a városokban irodára, és arról sem nyilatkozott, hogy milyen költséggel jár majd a fenntartásuk.

Hamburg megcélzása azért lehet furcsa, mert az Európai Központi Bank, illetve Németország gazdasági központja Frankfurtban van, ahol régen egyébként az MNB még tartott fenn irodát. Bejrútban vélhetően a közel-keleti, Buenos Airesben pedig a latin-amerikai pénzügyi világot akarja becserkészni a jegybank.