"Most akarom" érzés a Google-től

Vágólapra másolva!
Temérdek bejelentést tett a tegnap kezdődő kétnapos fejlesztői konferencián a Google. Van itt minden, új operációs rendszer, okosóra, Android TV, meg még szárnyaló árfolyam is.
Vágólapra másolva!

Nehéz lenne mindent felsorolni, ami újításnak számít, így inkább csak azokat érdemes megemlíteni, melyek a legnagyobb hatást gyakorolhatják a felhasználók életére, no meg a Google pénzügyi teljesítményére.

Android L

A 4.4-es KitKat után ez lesz a következő operációs rendszer, ami mától érhető el a fejlesztők számára. Ami biztos, hogy sokkal egyszerűbb lesz a fejlesztőknek a különböző animációk kezelése, illetve azok alkalmazásokba építése. Ez vélhetően növeli majd a felhasználói élményt, ahogyan az is, hogy a Google a biztonság területén is javított. Ez persze nem is csoda, hiszen jelenleg több mint 1 milliárdos táborral bír az Android, ami a globális okostelefon-piac 78 százalékát tette ki 2013-ban.

Emellett az új operációs rendszerrel az akkumulátorok is valamivel tovább bírhatják, ami értelemszerűen kritikus pont egy okostelefon szempontjából. Külön érdekesség, hogy több tanulmány szerint is ez az a terület, ami a legmeghatározóbb egy okostelefon vásárlása során. Magam részéről egyébként ezt alátámaszthatom, a korábban használt Apple készülékem sokszor igen hamar lemerült, ami rendkívül bosszantó volt.

Felhasználói felület, Chrome

Fontos újítás még az is, hogy az okostelefonos alkalmazások, illetve azok PC-re optimalizált verziói közötti különbség is drámaian csökkenni fog majd (pl. Evernote). A tervek szerint a cél a felhasználói felület (UI) egységesítése ezekben az esetekben, ami teljes mértékben rímel a "seamless integration" szavakra. A cél, hogy a felhasználó számára valamennyi eszköz Androidos, vagy az Androidhoz közel álló legyen. (De semmiképpen sem Apple termék).

TV is, autó is

Nem csak a PC-kre és a tradicionális eszközökre szeretne beköltözni az Android, hanem a nappalikba is. Az Android TV keretében a Sony, Sharp, LG, Asustek közreműködésével olyan TV-ket szeretne a Google, ahol a felhasználók például a telefonuk segítségével működtethetik majd az eszközt, de akár a hangjukkal is irányíthathak.

Ez pedig akár az Android Auto keretén belül is elérhető lehet majd, ahol az autókba "beépülve" jobb térképes szolgáltatások is elérhetővé válnak a sofőröknek. Ezzel együtt a fejlesztők számára akár további lehetőségek is megnyílhatnak az autó és a technológia közötti kapcsolat terén.

És hát az okosóra

A sokat pletykált okosóra (vagy okosórák) természetesen nem maradt(ak) el, ráadásul rögtön három készülékről is szó esett:

  • LG G
  • Samsung Gear Live
  • Moto 360

A Google tehát komolyan gondolja, hogy az okosórák piacán meghatározó szereplő kíván lenni, persze ezeken a termékeken csak a szoftvert kínálja majd a vállalat. Mivel azonban az árakról egyelőre nem érkeztek információk, így egyelőre nehéz bármilyen találgatásba belemenni a fogadtatást illetően.

Android One

Némileg talán kevés figyelmet kap, de annál nagyobb horderejű újítás lehet az Android One névre keresztelt program, aminek célja, hogy a Goolge olyan okostelefonokat fejlesszen ki, melyek megközelítőleg 100 dolláros áron kelnek majd el. Az alacsony költségű termékek főleg a fejlődő piacokon kaphatnak meleg fogadtatást, pl Indiában, ahol az egész kezdeményezés majd a kezdetét veszi.

Ezzel a Google számára ugyan hardver oldalon nem keletkezik profit, ám a Google Play áruházban való potenciális vásárlások, no meg a Google ökoszisztémájában töltött idő értékes matéria lesz az amerikai vállalat számára.

Alapvetően tehát a Google stratégiája világos a tegnapi nap után: Minél több területen elérhetővé tenni az okos-technológiát, vagyis magát az Androidot, az ehhez kapcsolódó készülékek pedig idővel érkeznek majd. Így a cél, hogy a felhasználók számára biztosítsák a "seamless" élményt, hogy valamennyi eszközt tudjanak vezérelni például okostelefonjaikkal.

Az "Internet of Things" korszak eljövetelét ezek után aligha lehet megkérdőjelezni, ha csak nem abban a formában, hogy nem-e kezdődött már most el végérvényesen, és hát persze visszafordíthatatlanul.

A befektetők nem is kérdőjeleznek meg semmit, hiszen hiába remekelt a Google a fejlesztői konferencia előtti napokban a tőzsdén, nem történt semmiféle kijózanodás. Optimizmusukat igazolódni látják, tegnap pedig újabb 2,5 százalékot emelkedett a részvény.

Őszintén szólva nem szerencsés a feltétlen lelkesedés egy tőzsdei cég iránt, de a tegnapi bejelentések után úgy gondolom sokunkat elfogott "Instant get" érzés. Persze csak a termékek iránt, a részvény az már egészen más tészta.

A Google A részvények árfolyama (Nasdaq) Forrás: AmiBroker, Investor.hu