Vannak azért jó amerikai hírek is

Vágólapra másolva!
A vártnál jobban sikerültek a ma délutáni beszerzési menedzserindex adatok az USA-ból, így a rendkívül gyenge GDP után legalább ennyi örömük lehet ma az amerikaiaknak.
Vágólapra másolva!

Mennyi?

  • Egészen pontosan 61,2 pont a szolgáltató szektorban, miközben az elemzők csak 58 pontot vártak. Közben a májusi adat csak 58,1 pontos lett, így egyértelmű a javulás.
  • A kompozit PMI értéke 61,1 pont lett, ahol ugyan nem voltak várakozások, de az előző havi 58,4 ponthoz képest sikerült javítani.

De mi az a PMI?

  • Egy olyan összetett gazdasági indikátor, amelyet vállalatvezetők megkérdezése alapján állítanak össze. A menedzsereket a felmérés során arról kérdezik, hogy az ő társaságuknál bizonyos szempontok szerint javulás érezhető-e az előző hónaphoz képest. Általában a társaság termelése, az új megrendelések, a készletek valamint az árak alakulása van a felmérés fókuszában.

És ez mit jelent?

  • Amennyiben a beszerzési menedzserindex értéke 50 pont felett van, akkor a gazdasági helyzet javult a megelőző hónaphoz képest a vállalatvezetők véleménye szerint. Mivel a gazdaság egészének működését a gazdasági szereplők érzékelik a leggyorsabban, azért a beszerzési menedzserindexekről azt tartják, hogy jó előrejelzői a gazdasági folyamatok várható alakulásának.
  • Ha ugyanis egy vállalat menedzsere pozitívan értékeli az üzleti környezetet, vélhetően növelni fogja beszerzéseit, növelni fogja termelését, és a gazdasági körforgás alapján ez jótékonyan hat az összgazdasági keresletre is. Mivel azonban hónapról hónapra akár igen hektikusan is változhat az index értéke, ezért hosszú távú következtetést csak tartósabb trendek alapján érdemes levonni.

Na ezek alapján most védekezhetnek az elemzők, annyira nincs nagy probléma, mint amire az első negyedéves GDP fél-3as adataiból lehet következtetni. A főbb indexek is 0,2 százalékos pluszokba fordultak a 0,3 százalékos mínuszokból. Elvileg tehát mindenki örül, mintha meg sem történt volna az első negyedév. Csak nehogy napközben megint leforduljanak az indexek. Mint például tegnap...