Vágólapra másolva!
Tegnap újból kiéleződtek a feszültségek Irakban, így vélhetően emiatt kezdtek profitrealizálásba a befektetők a New York-i tőzsdéken. A Dow Jones egy hónapja nem látott mínuszokat szedett össze a kereskedés végére, míg ma Ázsiában is csökkenek a parkettek.
Vágólapra másolva!

Késő délután mínuszba fordultak a vezető amerikai tőzsdeindexek, ezzel a Dow Jones egy hónapja nem látott mértékű csökkenést szedett össze (-0,7%). Elemzők egy része az iraki konfliktus eszkalálódását nevezte meg okként, mások szerint pedig „csak” profitrealizálást láthattunk. Ahogy a részvényeladások erősödtek, úgy ugrott meg a VIX index értéke is (+10,5%).

John Kerry amerikai külügyminiszter sürgette a kurd vezetőket, hogy az iraki kormánnyal együtt állítsák meg az iszlámisták előretörését. A biztonsági erők ismét harcot kezdtek az ország legnagyobb olajfinomítójának visszafoglalásáért, miközben a lázadók megtámadták Irak egyik legnagyobb légi bázisát is. A Wall Street Journal pedig arról írt, hogy szíriai vadászrepülők csaptak le Irak nyugati részén legalább 50 embert megölve.

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

Az olaj ára is megugrott kicsit, a WTI 105,8 dollár közeléből 107,5-ig emelkedett, míg jelenleg 106,6 környékén ingadozik, a Brent viszont csak minimálisat drágult a 114 dollár alatti szintekről 114,2-ig emelkedve.

Pedig eleinte nem volt rossz a hangulat a börzéken, ugyanis jó adatok érkeztek a lakáspiacról, az S&P/Case-Shiller lakásárindex szerint 10,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak áprilisban éves alapon a 20 legnagyobb amerikai nagyvárosban. Az új lakások értékesítése viszont 18,6 százalékkal ugrott meg májusban áprilishoz képest, miközben a szakértők csak 1,4 százalékos növekedésre számítottak.

Ráadásul a fogyasztói bizalmi index váratlanul 85,2 pontra emelkedett júniusban (várt: 83,5 pont) szintén kellemes meglepetést okozott.

0,1-0,9 százalékos mínuszokat lehet ma látni az ázsiai piacokon, ami alapvetően a tegnapi gyenge amerikai hangulattal magyarázható. A japán tőzsde sem tud felülteljesíteni, miután a dollár-jen árfolyama minimális mértékben lefelé mozdult el a 102-es szintről. Európában is mínusszal indulhat majd a kereskedés.

Forrás: Investor.hu

Két százalékot emelkedett a Bristol-Myers Squibb a piaczárás utáni kereskedésben, miután a gyógyszercég úgy nyilatkozott, hogy egy harmadik fázisú vizsgálat pozitív eredményeket mutatott bizonyos melanómás betegek esetében.

A Pioneer Natural Resources 2,4 százalékot ugrott zárás után, mert a Wall Street Journal szerint az Obama-kabinet engedélyezni majd, hogy finomítatlan olajat exportáljanak az USA-ból, négy évtizedes tilalom után.

A HP új vezetővel erősítette meg csapatát, ugyanis a nyomtatók és személyi rendszerek divíziójának élére az Inteltől megszerezték Sturat Pannt, írja a Business Insider meg nem nevezett forrásokra hivatkozva.