Vágólapra másolva!
Új történelmi csúcsra ugrott ma az S&P 500 részvényindex, míg a Nasdaq tizenégyéves rekordot ütött, melyeket a vártnál erősebb amerikai makroadatok segítenek. Az európai tőzsdéken viszont nincs egyértelmű irány, és a hazai piac sem tudott lendületbe jönni, melyre az OTP gyengélkedése helyezett nyomást.
Vágólapra másolva!
  • Folytatódik a csúcsdöntés az amerikai tőzsdéken, az S&P 500 soha nem látott szintre futott ki ma is, és a Dow Jones is csupán néhány pontra van attól, hogy új történelmi csúcsot üssön. A Nasdaq pedig 0,7 százalékos emelkedés után új 14 éves csúcsra került.
  • A befektetők jó hangulatát a vártnak megfelelő amerikai lakáspiaci adatok fűtik, az S&P/Case-Shiller lakásárindex szerint 10,8 százalékkal emelkedtek a lakásárak áprilisban éves alapon a 20 legnagyobb amerikai nagyvárosban. Az új lakások értékesítése viszont 18,6 százalékkal ugrott meg májusban áprilishoz képest, miközben a szakértők csak 1,4 százalékos növekedésre számítottak. Az adatok az amerikai lakáspiac további fellendüléséről árulkodnak. Ráadásul a Conference Board fogyasztói bizalmi indexe váratlanul 85,2 pontra emelkedett júniusban, ami szintén kellemes meglepetést okozott.
  • Az európai tőzsdéken délután sem tudtak lendületbe jönni a részvényindexek, melyekre a vártnál gyengébb német Ifo hangulatindex is nyomást helyezett. A tőzsdemutatók így tegnapi záróőrtékeik közelében mocorognak a kereskedés végéhez közeledve.
  • Az egyedi részvények közül remekül teljesít a Syngenta, mely 6,3 százalékot ugrott egy lehetséges felvásárlás hírére. A BMW 2,6 százalékos pluszt szedett össze, miután a UBS elemzőház 105 euróra emelte célárát 92 euróról, és vételi ajánlást is rendelt a papírokhoz a korábbi semleges helyett. Az új célár 12 százalékos felértékelési potenciállal kecsegtet.
  • Itthon a BUX nem tudott kikecmeregni a negatív tartományból, és végül 0,3 százalékos mínuszban zárt.
  • A BUX-ot elsősorban az OTP gyengélkedése húzta lejjebb, a bankpapír 1,6 százalékot esett, amiben egy kedvezőtlen elemzői vélemény is szerepet játszott.
  • A többi blue-chip erősödni tudott, a Mol 0,5 százalékot, a Magyar Telekom újabb 0,6 százalékot, a Richter 0,2 százalékot emelkedett.
  • A kamatvágás nem rendítette meg a forintot, mely a 305,6-os szint környékén mozog az euróval szemben. A dollár/forint jegyzése 224,8-nál, a svájci franké 251-nél található.
Forrás: Investor.hu

Forrás: Investor.hu
Forrás: Investor.hu

A mai további fontosabb események és hírek: