Nagy mozgolódás jöhet a régiós telekompiacon

Vágólapra másolva!
A Magyar Telekom is érdeklődhet a Telekom Slovenije régiós leányvállalatai iránt, ha azokat eladásra bocsájtja a szlovén telekomcég - írja Merger Market. 
Vágólapra másolva!
  • Ahogy arról már beszámoltunk, jelentős átalakuláson mehet keresztül az európai telekomszektor, melynek hulláma a közép-kelet-európai régiót is elérheti.
  • A Merger Market szerint számos régiós leányvállalatát eladásra bocsájthatja a Telekom Slovenije abban az esetben, ha a szlovén államnak sikerül eladnia a szlovén cégben meglévő 75 százalékos részesedését. Az állam részesedésére az Apax, a Bain Capital, a Cinven és a Deutsche Telekom pályázik.
  • Ennek keretében a Telekom Slovenije a macedón One, a bosnyák Blicnet és a koszovói IPCO leányától szabadulhatna meg. Iparági szakértők a One eladását tekintik a legvalószínűbbnek, mivel a macedón piacon inkább csak szenved ez a leány. Ha a Deutsche Telekomnak sikerülne megszereznie a Telekom Slovenije többségi tulajdonát a szlovén államtól, akkor a One eladása még valószínűbb lehet, mivel a német cég már jelen van a macedón piacon a Makedonski Telekom leánya révén.
  • A piaci források szerint a Telekom Austria érdeklődhet majd legjobban a Telekom Slovenije leányai iránt, mivel az osztrák telekomcég jelentősen erősíteni szeretné piaci pozícióját a régióban.
  • A Telekom Austria mellett a Magyar Telekom érdeklődését is felkelthetik a szlovén telekomcég régiós leányvállalatai. A magyar vállalat már számos leányán keresztül jelen van a régiós telekompiacon, és a felvásárlásokon keresztül erősíthetné piaci pozícióját. A Magyar Telekom elsősorban a koszovói IPCO-t vagy a macedón One-t vásárolhatná meg.