Mibe fektessünk az év második felére?

Vágólapra másolva!
Igen nehéz persze megjósolni, hogy a második félévben melyek lehetnek azok a szegmensek, ahol érdemes lehet befektetni, pusztán a számok és statisztikák között turkálva azonban a pénzügyi cégek jó eséllyel indulhatnak az időszaki nyertesek címért. Az eddigi nagymenő közszolgáltatókat viszont lassan érdemes lehetne elfelejteni. 
Vágólapra másolva!

A FactSet adatai alapján a pénzügy az a szegmens, ahol az eredménytermelés talán a legszélsőségesebb változást mutathatja a második félévben az elsőhöz képest. Míg az eddigiekben a szegmens eredménycsökkenést szenvedhetett el, a második félév már jókora eredménybővüléssel kecsegtet. Ilyen nagy és éles fordulat egyetlen másik szegmensben sem várható, maximum a közszolgáltató vállalatoknál, negatív előjellel. Esetükben ugyanis az eddigi nagy profitnövekedést a bővülés elillanása követheti.

Forrás: Investor.hu

Ráadásul idén a pénzügyi részvények nem is igazán tartoztak a befektetői favoritok közé, könnyen lehet tehát, hogy a jó hangulat közepette majd megtalálják őket is. A közszolgáltatókat ezzel szemben folyamatosan vették, a defenzív papírok valósággal megtáltosodtak.

Forrás: Investor.hu

Nem véletlen persze az, hogy a két szektor ilyen eltérő pályát járt be az év eddigi részében. A pénzügyi cégek esetében az idei profitkilátások romlottak, a média a nagy banki bírságoktól volt hangos, miközben a kereskedési üzletágakból is igen rossz hírek érkeztek. Ehhez képest a közszolgáltatóknál március óta igen jelentős mértékben javultak a profitkilátások. Nem szabad viszont elmenni amellett sem, hogy bár az idei profitkilátások romlottak, a 2015-ös évre vonatkozóan időközben optimistábbak lettek az elemzők a pénzügyi szektorban. Márpedig ez alapvetően jó hír lehet, hiszen ahogy egyre közelebb kerülünk 2015-höz, a befektetők is inkább már ezekre a számokra kezdenek fókuszálni.

Forrás: Investor.hu

Azt sem szabad elfelejteni, hogy a pénzügyi szektor jelenleg az egyik legolcsóbb az S&P 500 szektorok közül, amennyiben a növekedési kilátásokat is számba vesszük. Vagyis pusztán a számokat és statisztikákat vizsgálva akár jó befektetési célpontnk is tűnhetnek a szektor képviselői.

Forrás: Investor.hu

Azt viszont nem szabad elfelejteni, hogy a bankokra nehezedő szabályozói nehézségek, a milliárd dolláros kártérítési kifizetések és egyéb büntetések miatt akár indokolt is lehet a szektor ilyen szintű lemaradása. Azt egyébként a FactSet is kiemeli például, hogy a második félévben gyakorlatilag a JP Morgannak lesz köszönhető, hogy a szektor olyan látványos fordulatot mutathat az eredménytermelés tekintetében. És bár olcsó a szektor az S&P 500-hoz, vagyis a részvénypiac szélesebb köréhez képest, korábban sok éven keresztül tudott még a mostaninál is olcsóbb lenni.

Forrás: Investor.hu

Technikailag egyébként nagyon szépen fest a pénzügyi szektor, egy erős emelkedő trendben mozog az index, ráadásul egy ellenállást is sikerült nemrég maga mögött hagynia. Ha a jó széria kitart, a trendcsatorna tetejéig könnyen elemelkedhetnek a papírok, ami nagyjából 10 százalékos felértékelődést jelent. Az első trendvonal alatt ráadásul viszonylag szűken lehet stopolni, szóval még a hozam kockázat arány sem tűnik rossznak.

Az S&P 500 pénzügyi cégeit tömörítő index Forrás: Tradingview, Investor.hu